G1

 

23 березня відбулося планове засідання обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійній орієнтації населення. Відповідно до Положення Головою обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення на 2019 рік обрано заступника директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації – начальника управління праці Печуру Т. М.

 

Про хід виконання Програми зайнятості населення Харківської області у 2018 році заслухано інформацію заступника начальника управління праці Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації – начальника відділу трудових ресурсів – Глухова С. М., який зазначив, що відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29.03.2018 № 223 в області забезпечено виконання заходів Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 663-VІІ (далі - Програма), здійснюється контроль за виконанням її показників. Основні завдання Програми зайнятості населення в 2018 році виконано.

Завдяки реалізованим заходам, у 2018 році в області створено 50,8 тис. робочих місць. Річне завдання Програми виконано на 163,3%. Створювались робочі місця за рахунок реалізації інвестиційних проектів. У ТОВ «Агросервіс ЛТД», ТОВ АФ «Пісчанська», ТОВ СП «Білий Колодязь Елеватор» у 2018 році укомплектовано понад 440 вакансій. Для організації підприємницької діяльності було виплачено допомогу по безробіттю одноразово 76 особам з числа безробітних. За сприяння служби зайнятості:

- працевлаштовано 38,7 тис. безробітних, рівень працевлаштування склав 50,4 % (демобілізованих учасників АТО – 70,8 %, внутрішньо переміщених осіб – 34,3 %, осіб з інвалідністю досяг 90 %);

- на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного соціального внеску працевлаштовано 1467 осіб;

- залучено до професійного навчання 14,3 тис. осіб, 170 осіб отримали ваучери для здійснення перепідготовки та підвищення кваліфікації;

- до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 24,7 тис. осіб. На їх організацію у 2018 році з місцевих бюджетів усіх рівнів було виділено більше 16,3 млн. грн. або на 7,0% більше, ніж у 2018 році.

 

G

 

Активізована співпраця з роботодавцями щодо подачі вакансій, завдяки чому до 16,3 тис. або на 5% зросла кількість роботодавців, які торік співпрацювали із службою зайнятості області. Кількість поданих протягом року вакансій зросла на 3,6 тис. та склала 86,8 тис. одиниць. Крим того, понад 2,8 тис. актуальних вакансій роботодавці розмістили самостійно через «Електронний кабінет роботодавця».Реалізовано низку заходів з метою зростання рівня зайнятості в об’єднаних територіальних громадах. Також Глухов С.М. відмітив, що з метою удосконалення та подальшого розвитку системи професійної орієнтації населення області, підвищення соціального захисту від безробіття окремих категорій громадян (учасників АТО та осіб, які брали участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, внутрішньо переміщених осіб), зокрема шляхом реалізації їх підприємницьких ініціатив, облдержадміністрацією ініційовано внесення змін до Програми, які було затверджено рішенням сесії обласної ради від 28.02.2019 № 933-VII.

Про підсумки реалізації в області пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 № 1154 членів координаційного комітету ознайомив начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Харківського обласного центру зайнятості Середа С.В. Як зазначив доповідач, протягом трьох років у Харківській області тривав пілотний проект із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 року №1154.

В рамках проекту служба зайнятості здійснювала надання послуг залученим учасникам пілотного проекту щодо:

- працевлаштування;

- участі в громадських роботах;

- виплати фінансової допомоги для організації власного бізнесу;

- виплати фінансової допомоги суб’єктам господарювання, які працевлаштовують учасників пілотного проекту, або осіб, звільнених з військової служби після участі в антитерористичній операції, строком не менше ніж на 2 роки за направленням базових центрів зайнятості.

За 2017 - 2018 роки було залучено до проекту 2214 осіб, з яких 1221 - мали статус членів малозабезпеченої сім’ї, 993 - внутрішньо переміщені особи, 37 із залучених до проекту осіб мали обидва статуси. Під час реалізації пілотного проекту була виплачена фінансова допомога в загальній сумі – 7 429,8 тис.грн., з них:

-  2 762,5 тис.грн. отримали суб’єкти господарювання, які забезпечили роботою учасників пілотного проекту, зокрема шляхом створення для них нових робочих місць.;

-  4 667,3 тис.грн. надано для організації підприємницької діяльності членами малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщеними особами.

Члени Комітету прийняли рішення про продовження терміну компенсації витрат 6 роботодавцям понад 6 місяців за працевлаштування
6 зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, зазначених у частині 1 статті 14 Закону України «Про зайнятість населення».

В обговоренні розглянутих на засіданні питань прийняли участь Колесніков О.О., Печура Т.М., Волков С.Г., Ігнатьєв В.В., Перепьолкіна Н.В. та ін.

По кожному питанню прийняті відповідні рішення, які сприятимуть поліпшенню ситуації на ринку праці області.

 

 G2

 

Гриценко Н.О.,

заввідділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО