IMG 0833

 

18 квітня п.р. відбувся IV пленум Чернівецької обласної ради профспілок, який проаналізував реалізацію заходів, розроблених на забезпечення виконання рішень ХХУ міжспілкової звітно-виборної конференції обласної ради профспілок від 20 грудня 2015 року та УІІ з"їзду Федерації профспілок України, Стратегії діяльності ФПУ на 2016-2020 роки "Європейський вибір".

У роботі пленуму взяли участь представники соціальних партнерів: керівник апарату Чернівецької ОДА Олег Стецевич, заступник голови Чернівецької облради Віталій Мельничук, заступник Чернівецького міського голови Олександр Паскар, заступник директора Департаменту соціального захисту Чернівецької ОДА Юрій Півень, заступник начальника управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Гордей.

Учасники пленуму вшанували пам’ять захисників Вітчизни, які загинули у ході бойових дій на сході України. Було заслухано звіт мандатної комісії облпрофради та звіт про виконання її бюджету за 2018 рік. Під аплодисменти присутніх за багаторічну сумлінну працю, активну профспілкову діяльність голові профкому ТДВ “Трембіта” Ользі Чернівецькій вручено нагрудний знак ФПУ “Заслужений працівник профспілок України”.

 У доповіді, з якою на пленумі виступив голова облпрофради Володимир Шкварковський, відмічено, що прийняті упродовж минулих трьох років рішення, спільні дії із соціальними партнерами значною мірою сприяли реалізації зобов'язань обласної Територіальної, Чернівецької міської, районних угод, колективних договорів щодо нарощування темпів промислового виробництва як основної бази захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів працюючих.

         За винятком 2016 р., індекс виробництва промислової продукції у 2017 р. склав 107,1%, у 2018 р. -105,8%. За цим показником  у минулому році область посіла третє місце серед регіонів України. Середня зарплата за три роки зросла майже удвічі. Вперше за останні роки у регіоні практично позбулися такого ганебного явища, як заборгованість з виплати заробітної плати.

Попри всі об’єктивні і суб’єктивні чинники, наголосив доповідач, облпрофраді вдалося не тільки зберегти свою структуру, єдність і демократичність у прийнятті рішень, а й дещо посилити  вплив профспілкових організацій на життя і діяльність трудових колективів, на збереження злагоди і стабільності у суспільстві.

Облпрофрада та більшість членських організацій успішно склали  тести на репрезентативність і тим самим підтвердили своє право на ведення колективних переговорів і представництва на всіх рівнях соціального діалогу. Більш дієвою стала співпраця з департаментами і управліннями облдержадміністрації, обласною радою, виконкомом Чернівецької міської ради, регіональними управліннями Держпраці, Пенсійного Фонду, Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Не залишилися поза увагою облпрофради питання децентралізації влади, діяльності новоутворених органів місцевого  самоврядування. Укладено угоди про співпрацю з 24-ма із 33 об’єднаних територіальних громад. Одним із основних положень угод, крім надання організаційної, методичної допомоги територіальним громадам, є збереження галузевого принципу побудови профспілкових структур.

У звітному періоді профспілковий актив Буковини брав активну участь у Всеукраїнських акціях протесту, які проводились під егідою ФПУ щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати до 7700 грн., мінімальної пенсії до 2870 грн., встановлення у бюджеті країни на 2019 рік справедливо обрахованого прожиткового мінімуму в сумі 5167 грн., зменшення   ціни на газ і, відповідно, тарифів на житлово-комунальні послуги тощо.

Популярними стали в регіоні конкурс на звання "Кращий голова первинної профспілкової організації", галузеві спартакіади фізкультурно-спортивних товариств. Членські організації облпрофради щороку відзначалися ФПУ в числі кращих серед учасників   Всеукраїнського конкурсу з організації оздоровлення та відпочинку дітей.

Попри певні здобутки, як наголошували учасники пленуму, належить ще чимало зробити для вирішення завдань, визначених  ХХУ  звітно-виборною профспілковою конференцією і які ставить перед профактивом сьогодення, докласти ще більших зусиль для  згуртування, забезпечення єдності у подальших діях усіх профспілкових структур краю. Це особливо важливо у контексті знецінення заробітної плати, відсутності конкретної державницької підтримки вітчизняного товаровиробника, зростання цін на товари першої необхідності, чергового підвищення вартості та запровадження передоплати за енергоносії, перекосів в оплаті праці працівників і топ-менеджерів, проблем зайнятості тощо.

         Постановою пленуму, крім пріоритетних завдань профспілкових структур краю - створення умов на краще забезпечення зайнятості, гідної оплати праці, справедливого оподаткування, соціального захисту, створення безпечних умов праці - передбачено звернутись до Верховної Ради України, народних депутатів України, які представляють інтереси Чернівецької області, з пропозицією про підтримку законопроекту № 10066 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб”, особливо в частині відміни або нульової ставки оподаткування заробітної плати на рівні мінімальної та встановлення 5-відсоткової ставки оподаткування доходів, які не перевищують розмір 3-х прожиткових мінімумів. Схвалено також пропозицію щодо ініціювання питання про встановлення базового посадового окладу ЄТС не нижче розміру мінімальної заробітної плати і системного зростання оплати праці працівників бюджетної сфери.

          Загалом квінтесенцією обговорених на пленумі питань, а також прийнятого рішення, є переконання, що процесам нехтування трудовими правами найманих працівників можуть протистояти лише профспілки, і це зобов'язує їх бути більш активними, послідовними та  наполегливими. Тому вкрай необхідно переглянути взаємовідносини із соціальними партнерами, максимально використовувати переговорний процес як основний інструмент мінімізації трудових конфліктів і важіль у справі захисту прав найманих працівників, чиї інтереси представляють профспілкові організації Буковини.

 

IMG 0836

 

IMG 0840

 

IMG 0842

 

IMG 0843

 

                      

Михайло Лєньков,

                                                              завідувач відділом з питань

                                                              захисту соціально-економічних

                                                              та духовних інтересів працюючих

                                                              Чернівецької облпрофради