семинарМО

Молодіжна Рада Об’єднання профспілок Харківської області впевнена, що постійне підвищення професійної компетентності членів команди – це одна з важливих складових успішної роботи та розвитку всієї організації. Саме тому в плані своєї роботи значну увагу МР приділяє навчанню молодого профспілкового активу – такі заходи покликані розширити коло професійних інтересів, мотивувати молодіжних лідерів, заохочувати їх до роботи, а також вдосконалювати корпоративнукультуру організації.

Довгоочікуваним запланованим заходом стали виїзні семінари-тренінги для членів МР ОПХО, які відбулись 3 - 5 травня 2019 року у живописному Печенізькому районі Харківської області. Для організаціїінформативної частини семінарів був залучений навчально-методичний центр Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, який посів І місце у номінації «Кращий навчальний заклад профспілок» та відомий на всю Україну завдяки унікальній системі навчання профспілкових кадрів.

Запрошені з НМЦ тренери Віталій Копиш та Володимир Ковальчук провели багаторівневе комплексне інтерактивне навчання під загальною темою: «Модернізація роботи профспілок через впровадження успішних практик та залучення молоді». Як зазначили самі модератори заходу, МР ОПХО поставила за ціль «охопити неосяжне» – перелік питань для обговорення був амбіційно об’ємним, але кожна з проблем модернізації роботи профспілок за допомогою розвитку молодіжногоруху занадто важлива, щоб її упустити.

У рамках навчання члени Молодіжної Ради обговорювали питання ключових профспілкових цінностей, базових ідеологій, які становлять профспілки як важливі неполітичні організації для захисту прав та соціальних інтересів працюючих. Окрім відомих ціннісних орієнтирів, таких як захист, справедливість, солідарність, рівність, свобода та демократія, акцент був зроблений на розвитку – саме цей процес зазвичай випускається з уваги під час боротьби за сталість та стабільність.

Подальші лекційні заняття та жваві дискусії проходили за темами розвитку позитивного іміджу профспілок, а також розвінчання сталих корпоративних міфів про «пережитки минулого», залежність від адміністрації та бездіяльність. Члени МР ОПХО навчились проводити діагностику організацій на основі сучасних теорій та знаходити «слабкі місця» для вдосконалення профспілкової роботи на всіх рівнях.

Також окремий блок занять був присвячений сучасним засобам подачі інформації та формуванню інформаційних меседжів для молодіжної аудиторії. Учасники семінару оцінили важливість своєчасної подачі інформації рідними способами та за допомогою різних медійних засобів, а також необхідність висвітлення власних «історій успіху» для формування нового бачення ролі профспілкових організацій у суспільстві.

Наостанок тренерами був представлений інформаційний блок, який містив цінні поради власне для роботи з молоддю – підіймались такі питання, як прийняття рішень в профспілкових організаціях, залученість профактиву, свідоме членство, підтримка профспілкового лідера.

Формат навчання був по-молодіжному творчий та креативний, під час тренінгів кожен з учасників заходу мав можливість висловити власну думку, поділитись досвідом та знаннями, а теоретична інформація завершувалась «дружньою дискусією». Цікаві завдання та постійний зворотній зв'язок в кращих традиціях методів неформальної освіти допомагали краще зрозуміти та засвоїти матеріал.

Дякуємо Голові ОПХО Сергію Тесленко таГолові МР ОПХО Роману Артеменко за можливість підвищити рівень власних знань, отримати заряд енергії, підтримки та натхнення для подальшої роботи.

Молодіжному руху у профспілках неодмінно бути, адже молодь – це дійсно потужна сила, яка постійно доводить власну спроможність приймати важливі та іноді навіть доленосні рішення!

А. Рождественська,

Голова Молодіжної ради обласної організації