А10

Відбулося п’яте засідання Закарпатської обласної Ради профспілок. На ньому розглянуто питання «Організаційно - фінансове зміцнення профспілок і завдання профспілкових організацій області  щодо посилення соціально-економічного захисту прав та інтересів спілчан». З інформацією на засіданні виступив голова облпрофради Володимир Фленько.

Як  зазначалося,  профспілки в силу різних обставин недостатньо ефективно використовують свої можливості щодо соціально – економічного захисту  працюючих, інших верств населення.  Про    це,   зокрема,  йшлося  на недавньому засіданні Ради Федерації профспілок України,  на якому розглянуто питання «Про виклики і загрози профспілковому руху та завдання ФПУ, її членських організацій у сучасних умовах».

Однією з  вагомих причин, що послаблюють профспілки, є відсутність чіткої ідеологічної  основи в їх роботі, яка повинна базуватися на принципах солідарності, єдності дій і справедливості. За останні три роки чисельність членів профспілок Закарпатської області  зменшилась на 14,8 тисячі осіб або на 11,7 відсотка, а кількість первинних профспілкових організацій скоротилася на 106  одиниць. В структурі профспілкового членства 76 відсотків складають членські організації профспілок трьох галузей - освіти і науки, охорони здоров’я,  культури, решта 24 відсотки -  члени інших 14 галузевих профспілок.

Негативним прикладом занепаду  серед галузевих профспілок  краю  є профспілкова організація працівників будівництва і промбудматеріалів – колись одна з найпотужніших галузей області. Нині в профорганізаціях будівельних структур працює лише 50 членів профспілки, а решта спілчан нині однієї з найменших за чисельністю галузі краю – студенти та викладачі двох навчальних закладів.

В інформації було дано детальний аналіз організаційної та фінансової роботи профспілок Закарпаття,  внесено цілий ряд пропозицій щодо розвитку і зміцнення профспілкового руху, внутрішньоспілкової дисципліни, вдосконалення структури профспілок, в тому числі за рахунок об’єднання окремих їх ланок,  шляхів колективних дій на захист людини праці, які надіслано Федерації профспілок України.

Підтримали  профспілкового лідера області  у своїх конструктивних,  з урахуванням вимог часу і уболівання за долю профспілок виступах,  голови обласних організацій профспілок, члени  Ради ФПУ -  працівників освіти і науки – Тетяна Повханич, культури – Наталія Товтин, охорони здоров’я – Володимир Турок, голова Мукачівської районної профспілкової організації   працівників АПК  Михайло Гардей, заступник Директора департаменту соціального  захисту населення ОДА Віктор Мацола та інші. Йшлося, зокрема,  про проблеми профспілок, в тому числі майнові, життєдіяльність окремих галузей,  покращення мотивації   профспілкового членства, підвищення результативності  соціального діалогу на всіх рівнях, відновлення оздоровлення працюючих та їх дітей за кошти Фонду соціального страхування, єдність та ефективність дій профспілок, їх імідж у суспільному житті  тощо. З обговореного  питання ухвалено відповідну постанову.

На засіданні Ради затверджено бюджет облпрофради на 2019 рік,  внесено зміни до складу обласної Ради профспілок та контрольно – ревізійної комісії облпрофради.

На фото:

- у президії зібрання;

- виступає голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько

- у залі засідань - члени обласної Ради профспілок Закарпаття.

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно -