А

 

5 червня у приміщенні обласної державної адміністрації відбувся семінар з питань охорони праці з нагоди Всесвітнього дня охорони праці. Як зазначив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ю. І. Шпарага цей захід є надзвичайно актуальним, оскільки забезпечення здорових та безпечних умови праці одне з головних завдань для соціальних партнерів.

 

Тому, проведення Конкурсу «Кращий роботодавець року з охорони праці», який організовано Харківською облдержадміністрацією спільно з Об’єднанням профспілок Харківської області та Об’єднанням організацій роботодавців Харківської області «Граніт» є  необхідністю, викликаною піклуванням про здоров’я працівників області.

Заступник Голови Об'єднання профспілок Харківської області В.Г. Волков в своїй інформації зазначив, що у сучасних умовах захист прав працівників на безпечні умови праці є необхідністю, викликаною фактичним руйнуванням системи державного захисту і організаційно-правового механізму реалізації конституційних прав працівників у сфері охорони праці, відсутністю фінансування санаторно-курортного лікування і недосконалим трудовим законодавством. З початку року розглянуто понад 350 письмових та усних звернень членів профспілки з питань охорони праці, з яких вирішено позитивно понад 100. Аналізуючи результати громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, встановлено, що найбільша кількість виявлених порушень стосувалася питань робочого часу і часу відпочинку, оплати праці, в тому числі за роботу в шкідливих і небезпечних умовах праці, праці жінок, зміни істотних умов праці, своєчасного проходження медогляду, дотримання трудової і виробничої дисципліни. З метою підвищення рівня громадського контролю профспілок за поліпшенням умов і безпеки праці особлива увага приділяється підвищенню кваліфікації керівників У минулому році пройшли таке навчання з видачею відповідних посвідчень більше 4,9 тис. осіб профспілкового активу, з початку року – понад 2,3 тис. осіб. В області спостерігається позитивна динаміка зниження виробничого травматизму і числа загиблих на виробництві.

Однак, профспілки не може не хвилювати тривожна статистика, так званих, природних смертей на робочих місцях, кількість яких з року в рік не зменшується. До основних напрямів небезпеки і ризиків на противагу традиційним і відомим факторам слід віднести і культуру безпеки праці, трансформацію вимог до охорони праці в умовах «трудового довголіття» і зростання питомої ваги працівників старших вікових груп, захист прав працівників в нових формах зайнятості (дистанційна і віддалена робота) і ін.

Також Волков С.Г. звернув увагу, що охорона праці, умови праці є значущими факторами соціальної відповідальності бізнесу. На жаль, на сьогодні в Україні проблема соціальної відповідальності, особливо великого бізнесу, за великим рахунком не усвідомлюється. Тому, для себе ми ставимо завдання не допускати приховування фактів виробничого травматизму, особливо заміною так званими нещасними випадками за станом здоров’я. Для профспілок забезпечення безпеки і охорона праці є «пунктом номер один» соціально-трудових відносин, адже людина повинна бути здоровою і неушкодженою в процесі виконання своїх службових обов'язків. Волков С.Г. зазначив, що індикатором нашої роботи, так званим лакмусовим папірцем є те, що серед 7 підприємств-переможців на 6 діють активні, результативні, принципові первинні профспілкові організації, та  привітав переможців із заслуженим визнанням у чесній боротьбі.

На семінарі виступили перший заступник начальника Головного управління Держпраці в Харківській області Гевоян В.С. та виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» – Колесніков О. О., які зупинилися на питаннях стану та причин виробничого травматизму в частині реалізації завдань і функцій, визначених Законами України «Про охорону праці», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а також заходах, спрямованих на профілактику виробничого травматизму, дотриманні вимог безпеки праці

Відбулося нагородження переможців обласного конкурсу, головною метою якого стало пропагування кращого досвіду роботи, підвищення іміджу та державного визнання кращих роботодавців, а головною умовою для перемоги у конкурсі - відсутність виробничого травматизму та профзахворювань. Всього в конкурсі взяли участь 166 підприємств, установ та організацій Переможці визначалися у 3 групах: серед підприємств з середньообліковою чисельністю працівників: до 100 осіб; від 101 до 1000 осіб; понад 1000 осіб. До ІІ етапу було увійшли18 номінантів, де забезпечено ефективне функціонування системи управління охороною праці, створено безпечні та здорові умови праці, організовано проведення спеціальних медичних оглядів та навчання з охорони праці, впроваджуються заходи з формування в колективі культури праці та інше

У номінації «Підприємства з чисельністю працюючих до 100 осіб» перемогу отримало ПАТ «Лозівський завод «Трактородеталь», а друге місце - Харківське державне дослідне протезне підприємство. У номінації «Підприємства з чисельністю від 100 до 1000 осіб» перемогло ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Хартрон-аркос» ЛТД, а друге місце посіло ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Старк». У номінації від 1000 працюючих перемогла Зміївська теплоелектростанція ПАТ «Центренерго», другу сходинку поділили між собою два підприємства: ДП «Ізюмський приладобудівний завод» та ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я».

Також під час семінару обговорили реалізацію пілотного проекту та перспективу впровадження нової системи запобігання виробничим ризикам шляхом впровадження ризикоорієнтованого підходу у сфері безпеки та гігієни праці.

 

Гриценко Н.О.,

заввідділом ОПХО

 

А1