А9

 

         Дніпропетровське облпрофоб’єднання, починаючи ще з 2002 року, одним з перших серед членських організацій ФПУ розпочало реалізацію своєї  концепції молодіжної  політики, в тому числі розробку регіональних нормативних актів щодо соціального захисту молоді.

         Це дало поштовх для створення  на підприємствах і в організаціях різних галузей економіки області молодіжних рад і комісій, яких на сьогодні вже діє  близько 400 і які ведуть значну роботу з підтримки молоді і залучення її до профспілкової діяльності, вирішення соціальних питань. 

         Спеціальні розділи з цього питання є й в тристоронній Територіальній угоді та в більшості колективних договорів.

          Значна увага цій тематиці приділяється й виборними органами облпрофцентру. Тому нещодавно хід реалізації молодіжної політики було розглянуто на черговому пленумі Міжгалузевої ради облпрофоб’єднання, який, проаналізувавши стан цієї роботи, визначив основні завдання на наступний період.

         «Мозговим центром» цього руху є Молодіжна рада облпрофцентру, яку очолює енергійний, ініціативний профлідер Олександр Береза, голова профкому шахти «Благодатна» (ПрАТ «ДТЕК «Павлоградвугілля»), депутат міськради. До її складу входять представники галузевих профспілок – металурги, вугільники,  машинобудівники, енергетики, аграрії, освітяни, медики, комунальники, працівники культури та інші.

         Днями в Палаці студентів Дніпровського національного університету ім. О.Гончара відбулося чергове засідання Молодіжної ради. До його учасників звернувся голова облдпрофоб’єднання Віталій Дубіль, який зазначив, що на молодих профактивістів покладаються зараз великі сподівання – і як на важливий кадровий резерв, і як на важливу рушійну силу в справі підвищення мотивації профчленства та оновлення форм і методів профспілкової роботи у відповідності до вимог часу. Ось і на нещодавньому засіданні Ради ФПУ, де розглядалися питання про виклики і загрози профруху, акцентувалась увага на необхідність більш активної молодіжної політики, підвищенні дієвості роботи молодіжних рад і комісій. Особливо  профлідер звернув увагу присутніх на прийняті Радою рішення щодо початку модернізації системи профспілок, і в тому числі внесення змін в Статут Федерації щодо формування виборних органів.

         Також В.Дубіль  відзначив ініціативну діяльність у цьому напрямку   профорганізацій вугільників, металургів та космомашівців, які постійно започатковують та реалізовують креативні форми залучення  молоді до профспілкового життя, що дає помітний результат в боротьбі за права працюючої людини та зміцнення профруху, закріплення молоді на виробництві.

         Про особливості використання сучасних інформаційних технологій молодим профспілковцям розповів головний спеціаліст ЦК ПМГУ і керівник Молодіжної ради профспілки  Роман Тарасенко. Цікавим і корисним був і тренінг  «Лідерство і робота в команді», який провели психологи ДНУ Наталія Потапова та Олена Демура.

         Відбувся обмін думками щодо подальших шляхів вдосконалення роботи з молоддю, її соціальної та професійної підтримки.

         З великою зацікавленістю учасники засідання вислухали й розповідь про 230-річну історію Палацу студентів (колишній Потьомкінський палац) його директора заслуженого працівника культури України Вадима Стукало. У 1950-80-і роки минулого століття  це створіння видатного архітектора І.Старова знаходилось у власності обласної ради профспілок, яка, чимало зробивши для збереження цієї пам’ятки архітектури державного значення,  свого часу для більш ефективного використання цього об’єкту  прийняла  рішення про його передачу  університету  для використання як культурно-освітнього і виховного закладу. Зараз тут працюють 14 народних та зразкових самодіяльних студентських колективів (в них займаються й представники інших вишів міста), регулярно проходять різноманітні заходи. Силами студентів та викладачів тут

 

створено унікальну, єдину в Україні галерею портретів українських гетьманів. А нещодавно було відкрито галерею випускників ДНУ – учасників бойових дій на Сході, чимало з яких віддали своє життя за рідну країну.

                                                        В.Коврига, зав.прес-центром

                                                        Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 

А12

 

А10

 

А11

 

 

 

 А13