1361300504

 

“Малою конституцією” трудового колективу недарма називають колективний договір. Цей важливий документ регулює стосунки між роботодавцем та найманими працівниками, встановлює для них додаткові пільги та доплати.

Яка ж створилася ситуація щодо колдоговірного регулювання на Івано-Франківщині? Згідно звітів профспілкових організацій, укладено 1836 колективних договорів, якими охоплено 98,9% працівників.

У 1949 організаціях, що складає 96%, колективними договорами встановлено мінімальну місячну тарифну сітку (оклад) на рівні або вище рівня, визначеного галузевою угодою. На запровадження не передбачених законодавством пільг та виплат працюючим та членам їх сімей роботодавцями виплачено понад 160 млн.грн. або в середньому 1020 грн. на одного працівника.

Найбільші доплати, не передбачені законодавством, здійснюються в колективах нафтогазового комплексу – 16,2 тис.грн. на кожного працівника, на підприємствах хімічної та нафтохімічної промисловості – відповідно 2,6 тис.грн.

Зазначені виплати не передбачені в договорах членських організацій бюджетної сфери: освіти, охорони здоров”я, культури.

683 первинних організацій (33,6%) отримують від роботодавців кошти на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу. Такі кошти не передбачались колдоговорами в трудових колективах охорони здоров”я, культури, Пенсійного фонду.

Питання про стан укладання та виконання колективних договорів в 2012 році нещодавно розглянуто на президії Ради профспілок області. В прийнятій постанові членським організаціям РПО рекомендовано забезпечити укладення колдоговорів у цих підвідомчих організаціях, намагатися включення до них зобов”язань роботодавців, спрямованих на збільшення коштів на соціальний захист працюючих.

 

 

Прес-служба

Ради профспілок Івано-Франківської області