2019-07-25 11-32-06 1

 

         Як виконується Угода про взаємодію між відділення НСПП в Запорізькій області та Запорізькою обласною радою профспілок, та інші питання врегулювання трудових та соціально-економічних відносин обговорили на засіданні круглого столу представники профспілок та відділення НСПП в Запорізькій області.

 

Начальник відділення НСПП в Запорізькій області Сергій Четвертак поінформував присутніх учасників круглого столу про стан та динаміку соціально-трудових відносин на підприємствах Запорізької області. В рамках Угоди про взаємодію з метою запобігання трудових спорів та стабілізації стану соціально-трудових відносин здійснювались заходи щодо усунення чинників його дестабілізації. Він також підкреслив, що не варто вважати трагедією звернення працівників до служби примирення, бо головне її призначення – не допустити конфлікту, мирно його врегулювати.

         Заступник голови Запорізької облпрофради Віталій Каплій звернув увагу на окремі напрями спільної роботи, так зокрема він відмітив, що більше десяти років в Запорізькій області відбувається тісна співпраця відділення НСПП в Запорізькій області та Запорізької обласної ради профспілок, метою якої є насамперед зниження соціальної напруги в трудових колективах області, взаємодія з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та своєчасне їх вирішення. Угод було декілька, останню угоду ми уклали 29 лютого 2016 року. Крім Угоди був розроблений і план заходів щодо виконання Угоди.

Учасники заходу відмітили, що в Україні механізм застосування права на страйк, закріплений конституційно, надмірно складний, та ще й існує низка обмежень цього права, що ускладнює його реалізацію працівниками. Тому потрібно звертатись до нового складу народних депутатів, щодо розгляду підготовленого проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зняття обмежень права на страйк (реєстр. №5382 від 09.11.2016), який погоджено з СПО об’єднань профспілок.

В обговоренні прийняли участь: Тамара Белескова – завідувач відділом з питань соціально-економічного захисту інтересів трудящих облпрофради; Людмила Отращенко – голова Запорізької обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу України; Алла Малигіна - голова Запорізької обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, трудовий арбітр; Віта Вершиніна – заступник голови Запорізької обласної організації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України; Ганна Федорченко - голова Запорізької обласної організації профспілки працівників державних установ України.

 

 Запорізька обласна рада профспілок