P1670772

 

16 вересня 2019 року відбулось засідання Президії Федерації профспілок Вінницької області з порядком денним:

- ”Про роботу членських організацій ФПО щодо забезпечення повної продуктивної зайнятості працюючих та збереження робочих місць”;

 

Відкрив та вів засідання Президії Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

 

В засіданні взяли участь: члени Президії Федерації профспілок області, Володимир Марунько - начальник управління Держпраці у Вінницькій області , Інна Курдеша - начальник відділу соціально-трудових відносин Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, працівники Апарату ФПО.

 

 P1670758

 

З інформацією Про роботу членських організацій ФПО щодо забезпечення повної продуктивної зайнятості працюючих та збереження робочих місць виступила Ірина Степанець - головний спеціаліст з питань соціально-економічної роботи Апарату ФПО.

 

В обговоренні виступили:

 

Þ    Сергій Пугачов - заступник Голови ФПО, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки;

Þ    Іван Лєта перший заступник Голови ФПО, голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я;

Þ    Неоніла Чайковська - заступник голови профкому Центру професійно-технічної освіти № 1 м. Вінниці;

Þ    Володимир Марунько начальник управління Держпраці у Вінницькій області.

 

P1670755

 

Голова Федерації профспілок області Микола Колесник підвів підсумки обговорення і наголосив, що членськими організаціями ФПО здійснюється послідовна робота по реалізації прав спілчан на працю та соціальний захист від безробіття. З метою збереження і розвитку трудового потенціалу Федерацією профспілок укладено Угоду про співпрацю з обласним Центром зайнятості, активно використовується механізм колективних договорів та угод різного рівня. Рішення про скорочення чисельності працюючих узгоджуються з профкомами підприємств, установ та організацій усіх сфер економіки області. Здійснюється громадський контроль за дотриманням законодавства про зайнятість населення. Мають місце деякі позитивні зрушення на ринку праці. Так, у 2018 році в області створено 19970 нових робочих місць, що на 60% більше ніж у 2017 р. На 7% зменшилася кількість безробітних серед молоді. Голова Федерації також зауважив, що проблемою у сфері зайнятості є неухильне скорочення чисельності трудових ресурсів. Так, середньооблікова кількість штатних працівників за I-е півріччя 2019 р. становила 258,0 тис. осіб і має стійку тенденцію до зменшення кожного року. Так, за останні 2,5 роки вона скоротилася на 11 тис. осіб. Це велика соціальна проблема, яка потребує глибокого аналізу і вирішення. Стримує зростання зайнятості і невисока якість частини існуючих та створюваних робочих місць. Вкрай обмеженими залишаються можливості сільського населення одержати роботу, особливо гостро стоїть проблема забезпечення молоді першим робочим місцем. Нагальним завданням є усунення існуючих диспропорцій між ринком праці та ринком освітніх послуг. Профспілки налаштовані рішуче і будуть стежити за тим, аби структурні реформи в економіці призводили не до скорочень та звільнень, а відкривали нові можливості для зайнятості на високотехнологічних робочих місцях.

У своєму виступі начальник управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько поїнформував присутніх про здобутки у сфері легалізації праці. У 2018 році в області вдалося легалізувати працю 7583 осіб, (що втричі більше ніж у 2017 році), завдяки чому загальна сума донарахованих податків до бюджету становила 16,0 млн. грн. А з початку поточного року легалізовано працю 4114 осіб - до бюджету додатково надійшло 7,3 млн. грн. Він зазначив, що на підприємствах, організаціях та установах області, де діють профспілкові організації, люди працюють легально.

 

Президія ухвалила відповідну постанову.

 

Федерація профспілок Вінницької області