А12

 

10 жовтня Об'єднання профспілок Харківської області провело навчальний семінар-тренінг для громадських інспекторів праці  «Актуальні питання із захисту прав працюючих, контролю за виконанням колективних договорів, галузевих, територіальної та інших угод».

 

Представник Головного управління Держпраці в Харківській області Світлана Капуста проінформувала про порядок проведення інспекційних відвідувань, основні порушення трудового законодавства та штрафні санкції за їх наявність. Увага приділялась виконанням умов колективних договорів.

На сьогодні нагальне та актуальне питання є несвоєчасна оплата листків непрацездатності та  вимоги до заповнення листків непрацездатності, роботи комісій соціального страхування та штрафні санкції в разі неправильного оформлення протоколів і листків непрацездатності. З цього питання виступили представники виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області Ірина Гребенщикова та Локтіна Альона.

З великою зацікавленістю була заслухана інформація заступника начальника відділу соціально-трудових відносин Департаменту соціального захисту населення Ганни Хорошко про порядок реєстрації колективних договорів в області з урахуванням зазначених змін.

Під час дискусії учасники семінару-тренінгу торкнулися питань   розвитку соціального діалогу з представниками центральних органів влади, дотримання роботодавцями вимог галузевих угод, акцентувавши увагу на не допущенні прийняття Трудового Кодексу, «який буде дуже ліберальним для роботодавця».

 

Гриценко Н.О., заввідділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО

 

А10

 

А11

 

А13