IMG 1976

 

 

На виконання заходів з нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з  бідністю, Запорізька обласна рада профспілок провела засідання «круглого столу».

До участі були запрошені представники департаменту соціального захисту облдержадміністрації та м.Запоріжжя, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області Сергій Четвертак, представники галузевих профспілок.

Відкриваючи засідання, Голова облпрофради Віктор Сластьон зазначив, що в області проводиться робота по удосконаленню системи соціального партнерства, діє Територіальна угода, де містяться зобов’язання по заробітній платі та соціальному захисту працюючих. Профспілки працюють над удосконаленням Угоди, в зв’язку з прийняттям Генеральної угоди. У пошуках непростих рішень при проведенні масштабних соціально-економічних реформ, важливо безумовне дотримання принципів гідної праці, вирішення стратегічних завдань у таких сферах, як соціальний діалог, ефективна зайнятість, бюджетна політика, гідний соціальних захист працюючих.

Представники профспілок говорили про існуючі проблеми у сфері захисту прав та інтересів працюючих, про необхідність збереження трудового потенціалу області, обмінялись досвідом роботи по захисту прав працівників, так зокрема голова Запорізької обласної організації профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України Валерій Седов розповів про досвід роботи профкому «Запоріжсталь» - індивідуальний пакет соціальних пільг «Мій вибір».

Алла Малигіна - голова обласної організації профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН про практику роботи обкому по погашенню заборгованості із заробітної плати. Зокрема про конфлікт, який виник на підприємствах комунальної власності м.Енергодар. Неодноразовими   зверненнями до керівництва м.Енергодар на вдалося вирішити питання погашення заборгованості при розрахунку звільненим, близько 1000 працівників комунального підприємства «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради, тому фахівцями обкому профспілки були підготовлені 38 позовних заяв працівникам - членам профспілку до суду на суму 825,4 тис. грн.

У своєму виступі, Олексій Кравцов – начальник управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації зупинився на виконанні в області Стратегії подолання бідності, яка має бути реалізована до 2020 року. За рівнем заробітної плати область стабільно посідає 5 місце серед регіонів України. В 2019 році темпи росту заробітної плати в області 8 місяців поспіль перевищували загальнодержавний показник -121,7% проти -119,4%. В області реалізується низка державних та обласних програм щодо соціального захисту громадян. Зокрема, у 2019 році з обласного бюджету на реалізацію Програми соціальної підтримки ветеранів війни, праці, дітей війни, осіб з інвалідністю, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах «Назустріч людям» на 2015-2019 роки вже профінансовано 35,8 млн.грн. (74%від передбаченої суми).

Начальник відділу праці управління з питань праці Запорізької міської ради - Тетяна Циганок розповіла присутнім про проблеми які виникли при реалізації нового спрощеного порядку реєстрації колективних договорів. Зокрема сторони, які укладають колективний договір не розуміють, чому подається на реєстрацію тільки один примірник, а що залишається у них? Чому не ставиться напис? Та інші питання. Допоможуть всі непорозуміння, які виникають, будуть вирішуватися в робочому порядку з кожним випадком окремо.

Начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області Сергій Четвертак поінформував присутніх учасників круглого столу про стан та динаміку соціально-трудових відносин на підприємствах Запорізької області.

Присутні учасники круглого столу говорили і про діяльність профспілок, якраз місією профспілок є забезпечення європейських принципів, виконання вимог законодавства України, розуміння викликів, які стоять перед її економікою.

Учасники зустрічі обмінялися інформацією та висловили своє бачення вирішення нагальних проблем.

 

Запорізька обласна рада профспілок

 

 

IMG 1977

 

IMG 1978