Сорок років віддала культурі директор Закарпатського обласного Будинку культури профспілок Ганна Табакович.

Закарпатський обласний Будинок культури профспілок, яким дванадцять років керує Ганна Табакович, є базовим в системі профспілкових закладів культури нашого краю. У 2009 році йому присуджено перше місце у Всеукраїнському огляді – конкурсі культурно – освітніх закладів профспілок і нагороджено відзнакою Федерації профспілок України та грошовою премією. Нині тут працюють 14 клубних формувань, в яких займається понад 600 учасників. Ось уже 40 років сумлінно трудиться в закладах культури Ганна Іванівна. Свою трудову діяльність розпочала у 1973 році після закінчення Хустського культурно – освітнього училища директором будинку культури села Нижнє Селище Хустського району. Працювала завідувачкою клубу заводу «Ужгородприлад», який у 1980 році Укрпрофрадою було визнано кращим культурно – освітнім закладом профспілок Української РСР і нагороджено пам’ятною відзнакою та Дипломом І ступеня. Закінчила Ленінградську вищу профспілкову школу культури за спеціальність «управління культурно-просвітницькою діяльністю». Після переводу за сімейними обставинами в Сумську область працювала методистом, завідувачкою відділу культурно – просвітницької роботи Сумського міжспілкового будинку самодіяльної творчості, завідувачкою відділу Сумського обласного Палацу культури профспілок, завідувачкою клубу одного з провідних підприємств області – Науково – виробничого об’єднання «Насосенергомаш» міста Суми. Майже два десятиліття Ганна Іванівна – в Закарпатському обласному Будинку культури профспілок.

Культурно-економічна стратегія, яку розробляє і реалізує на практиці Ганна Табакович, дає можливість не тільки зберегти і підтримати діючі колективи художньої самодіяльності, але й розширити нові напрямки діяльності культурно-освітнього закладу. Завдяки її зусиллям в Будинку культури профспілок створено усі умови для роботи трьох відомих хореографічних колективів – заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України «Юність Закарпаття», зразкових дитячих ансамблів «Джерельця Карпат» та «Веселка», які з успіхом представляли хореографічне мистецтво України та Закарпаття на міжнародних фестивалях і конкурсах в багатьох країнах світу. Добре відомі серед жителів міста Ужгорода і навколишніх населених пунктів та їх дітей любительське об’єднання «Надвечір’я» для людей похилого віку, вокальна студія «Зорепад», дитяче любительське об’єднання «Світ школи», спортивна-хореографічна студія «Вікторія», танцювальна група «Есфирь», студія естрадного вокалу, драматичний гурток, гурток художнього слова, школа естетичного розвитку, студія східних танців, клуб кіно-фотолюбителів, інші об’єднання і гуртки.

Значну увагу Ганна Іванівна приділяє зміцненню матеріально – технічної бази Будинку культури профспілок, розвитку його інфраструктури. За фінансової підтримки Закарпатської обласної ради профспілок (голова Іван Король), інших джерел фінансування закуплено музичну апаратуру, оновлено сцену, актовий зал, оновлено підлогу у балетному залі, проведено ремонт водопроводу, здійснено технічні роботи у котельні тощо. Загалом за останні роки на зміцнення матеріально-технічної бази Будинку культури використано понад півмільйона гривень, у тому числі і власних коштів. Нещодавно з її ініціативи у Будинку культури відкрито арт – кафе «Зерно», де проводяться заходи для різних верств населення, у тому числі дітей, зустрічі з творчою інтелігенцією.

Про багаторічну сумлінну працю Ганни Табакович на ниві культури свідчать профспілкові нагороди. 2010 рік став знаковим для неї. Ганну Іванівну було нагороджено нагрудним знаком ФПУ «Профспілкова відзнака». Її також визнано номінантом Всеукраїнської премії «Оплески» і нагороджено пам’ятним призом і премією ФПУ. Торік Федерація профспілок України присудила їй перше місце в номінації «Кращий керівник культурно – освітнього закладу профспілок» з врученням пам’ятного призу ФПУ у Всеукраїнському конкурсі на кращого працівника закладів культури профспілок. Закарпатською облпрофрадою видано буклет з досвіду роботи обласного Будинку культури профспілок, який направлено для використання в практичній роботі усім культурно – освітнім закладам профспілок Закарпаття.

Працівники Закарпатського обласного Будинку культури профспілок під керівництвом його директора Ганни Табакович знаходяться у постійному творчому пошуку, щоб задовольнити духовні потреби спілчан різних галузей Срібної Землі, як влучно називають Закарпаття в нашій області і за кордоном. Кожен творчий колектив працює на перспективу, має свої творчі плани, завжди ставить нові завдання. А тон у загальній справі завжди задає Ганна Іванівна. Адже культура – це її життя.

На фото:

директор Закарпатського обласного Будинку культури профспілок Ганна Табакович;

P1020924

Голова Закарпатської облпрофради Іван Король вручає Ганні Табакович пам’ятний приз ФПУ в номінації «Кращий керівник культурно – освітнього закладу профспілок»;

P1040833 11111

Ганна Табакови вітає Людмилу Петрецьку під час творчого вечора ансамблю «Веселка» в облмуздрамтеатрі.

Фото автора

Сергій Баранчиков,