IMG 0626

За ініціативи Центрального комітету Профспілки працівників АПК з 18-20 та з 25-27 червня на базі Таврійського державного агроекологічного університету проведено низку семінарів-навчання для профспілкового активу Профспілки АПК на тему: «Охорона праці в АПК» за участі викладачів навчального закладу, а також представників територіального управління Держгірпромнагляду у Запорізькій області та відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Мелітополі.

Програма семінарів  сприяла поглибленню обізнаності членів Профспілки з питань охорони праці в АПК, а також сприяла  запобіганню зростанню рівня виробничого травматизму, професійної захворюваності на  підприємствах галузей АПК.

Таврійський державний агроекологічний університет має потужну матеріально-технічну базу, а також кафедру «Охорона праці та безпеки життєдіяльності», яка забезпечена навчальними лабораторіями, крім того створений кабінет цивільної оборони, охорони праці, електробезпеки. Для проведення лабораторно-практичних занять і наукових досліджень кафедра має відповідні прилади та устаткування. Колективом авторів протягом останніх років видано понад 20 підручників та навчальних посібників для вищих навчальних закладів, створений електронний підручник з   охорони праці. Пріоритетним напрямом діяльності кафедри є створення електронних навчальних курсів для дистанційного навчання з охорони праці, безпеки життєдіяльності, екології.

З 2012 року у Таврійському державному агротехнологічному університеті вперше в регіоні розпочався набір та навчання студентів за напрямом «Охорона праці».

Студенти мають можливість здобути гостродефіцитні кваліфікації:

– 3152 «Інспектор з охорони праці»;

– 2.149.2 «Інженер з охорони праці» та отримати професійну підготовку для виконання функцій спеціалістів служби охорони праці на підприємствах усіх форм власності та видів діяльності.

Необхідність у даній спеціальності викликана вимогами Закону України «Про охорону праці» та зростанням рівня виробничого травматизму, професійної захворюваності та техногенних аварій на виробництві.

Враховуючи особливості соціальної та економічної обстановки в Україні, ця проблема стоїть особливо гостро та пов'язана, перш за все, зі старінням та зносом виробничого обладнання, технологічних ліній, виробничих будівель та споруд, зниженням професіоналізму обслуговуючого персоналу.

Заняття проводили провідні викладачі університету: професори, доценти, доктори і кандидати наук у тісній співпраці з Головним галузевим науково-навчально-методичним центром з охорони праці ТДАТУ.

Профспілки працівників АПК

IMG 0588