Изображение 026

Актуальні питання діяльності галузі  культури розглянуто 30 січня 2020 року Президією ЦК Профспілки працівників культури України.

Серед них – хід реформи держуправління закладами культури (інформація Голови Профспілки працівників культури Людмили Перелигіної) та роль регіональних осередків Профспілки в умовах децентралізації влади. Остання тема розглядалась на прикладі Рівненській області.

Заступник начальника Головного управління з питань моніторингу, аналізу політики та взаємодії з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Директорату Міністерства розвитку громад та територій України Лілія Попова представила презентацію: «Управління галузями культури в умовах децентралізації влади». З інформацією про наступ на права людини праці та права профспілок через загрозу ухвалення нових законів про працю та ін. перед членами зібрання виступили Ірина Орловська – зав. відділу правової експертизи Департаменту правового захисту апарату ФПУ та помічник народного депутата України Сергій Кондрюк.

Изображение 033

Члени Президії ознайомились з Концепцією реформування регіонального мовлення на 2020-2021 роки, яку представили на засіданні член Правління Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Микола Чернотицький, Генеральна продюсерка ПАТ «НСТУ» Марія Фрей, директор департаменту координації філій ПАТ «НСТУ» Михайло Шматов та директор з комунікацій ПАТ «НСТУ» Вікторія Сидоренко. Після її обговорення було зазначено категоричну позицію Профспілки щодо недопущення порушень трудових прав працюючих у ході впровадження Концепції.

ЦК звернувся до місцевих органів влади з проханням не допустити скорочення працівників регіональних філій НСТУ у процесі оптимізації їх структур, а також закликав керівництво ПАТ «НСТУ» до публічного обговорення запланованих змін за участі профспілок і громадськості.

Изображение 042

Президія постановила: на виконання Резолюції Всеукраїнського профспілкового віче від 16 січня 2020 року спільно з усією профспілковою спільнотою проводити активні дії проти руйнування трудового законодавства і порушення прав працюючих, а також законодавства про гарантії діяльності профспілок, системи загальнообов’язкового соціального страхування тощо.

У разі нереагування Уряду та вищих керівників держави на вимоги профспілок, ЦК і територіальні організації Профспілки долучаться до збору підписів за відставку Кабінету Міністрів України.

У Постанові також зазначена позиція щодо недоцільності включення законопроєкту про внесення змін до законодавчих актів України стосовно діяльності професійних спілок (реєстр. № 2681) до порядку денного сесії Верховної Ради.

Изображение 163

Прийнято Звернення до Голови ФПУ з вимогою забезпечити представництво ФПУ на засіданнях Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 5 лютого п.р. при обговоренні депутатами зазначеного питання та 19 лютого при проведенні Комітетських слухань на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу» з метою донесення до депутатів позиції ФПУ.

ЦК і територіальним організаціям Профспілки доручено постійно моніторити стан виплати заробітної плати працівникам закладів культури, організацій фізкультури та спорту, ЗМІ, а за необхідності скеровувати звернення до відповідних інституцій, в тому числі органів прокуратури.

Изображение 177

Вирішено звернутися до Міністерства розвитку громад та територій України щодо необхідності розробки та надання рекомендацій органам місцевого самоврядування по формуванню діяльності структурних підрозділів ОТГ відповідно до напрямів реалізації центральними органами виконавчої влади державної політики в галузях.

Після завершення засідання Президії голови обласних організацій Профспілки разом з профспілковим активом сфери культури м. Києва та Київської області взяли участь у багатотисячній солідарній акції профспілок «Хвиля гніву» біля будівлі Кабінету Міністрів України.

Изображение 195

Изображение 164

Изображение 209

Изображение 057

Прес-центр ФПУ