P1030613

 

Закарпатська обласна рада профспілок (голова Іван Король) підбила підсумки навчання профспілкових працівників і активістів у 2012-2013 навчальному році. За рекомендацією навчально-методичної ради кращим викладачем профспілкового навчання визнано заступника голови облпрофради Василя Захарця, якого у відповідній номінації рекомендовано до участі у Всеукраїнському огляді-конкурсі навчальних закладів профспілок.

У 1986 році Василя Захарця було обрано головою Закарпатського обкому профспілки працівників агропромислового комплексу, а у 2003 року – заступником голови обласної ради профспілок. Бажання весь час удосконалюватися не залишало його, адже завжди прагнув захищати права та соціально-економічні інтереси членів профспілок. Конфліктні ситуації вимагають нових методів роботи, тут одними телефонними дзвінками не обійдешся, і тому доводиться знаходити більш дієві та ефективні способи захисту членів профспілок. Аби охопити якомога більшу кількість спілчан, з безпосередньою участю Василя Григоровича проводяться навчання-семінари в навчальному центрі облпрофради, виїзні навчальні семінари в районах, діють школи профспілкового активу на підприємствах, в організаціях різних галузей економіки.

Під час проведення навчання на базі навчального центру Василь Захарець постійно виступав з лекціями, проводив тренінги, анкети-опитування, рольові ігри з головами районних, міських первинних профорганізацій працівників споживчої кооперації, культури, охорони здоров’я, соціальної сфери, агропромислового комплексу, державних установ, торгівлі, громадського харчування та послуг, профорганізацій, що знаходяться в профобслуговуванні облпрофради, навчальних закладів різних рівнів акредитації, профактивістами ряду інших галузей.

            Активною формою виїзних навчальних семінарів в області зарекомендувало себе проведення Днів облпрофради в містах і районах. Починаючи з 2003 року, їх проведено у переважній більшості територіально-адміністративних одиниць області. У цих заходах найактивнішу участь приймав заступник голови облпрофради, який виступав з інформацією з питань соціального партнерства, підготовки та укладання колективних договорів, дотримання трудового законодавства з оплати і охорони праці, надавав практичну допомогу керівникам та головам профкомів підприємств і організацій безпосередньо на місцях, активно співпрацював з відповідними структурами райдержадміністрацій.

            Спеціалізуючись на тематиці «Основи соціального діалогу та шляхи його реалізації», Василь Григорович домагається того, щоб його лекції, бесіди, проблемні дискусії, рольові ігри «Органи соціального діалогу на територіальному рівні», «Порядок створення та функції і права обласної тристоронньої соціально-економічної ради», «Територіальна угода – інструмент соціального діалогу на територіальному рівні», «Участь органів виконавчої влади та роботодавців у колективно-договірних відносинах на всіх рівнях», «Репрезентативність організацій профспілок», «Права та обов’язки профспілок – суб’єкту соціального діалогу відповідного рівня», «Сторона профспілок в тристоронніх органах усіх рівнів», «Забезпечення виконання взятих стороною профспілок зобов’язань» та інші завжди викликали велику зацікавленість у профспілкового активу різних галузей, оскільки містять цікаву, об’єктивну, всебічну інформацію, що стосується забезпечення прав спілчан у сфері соціально-трудових відносин.      

Володіючи багатим інформаційно-аналітичним матеріалом, Василь Захарець на кожній своїй зустрічі із слухачами веде мову про проблеми, конкретні факти у галузях, окремих регіонах, пропонує шляхи вирішення нагальних проблем, усунення недоліків, готує аналітичні інформації з цих питань відповідним структурам Закарпатської облдержадміністрації та обласної ради. В цьому йому допомагає постійний контакт з Департаментом соціального захисту населення Закарпатської обласної державної адміністрації, відділенням Національної служби посередництва і примирення у Закарпатській області, головним управління Пенсійного фонду України у Закарпатській області, відповідними структурами в районах і містах, участь від профспілкової сторони у складі обласної тристоронньої соціально-економічної ради та робочої групи по підготовці та контролю за виконанням Територіальної угоди між облдержадміністрацією, об’єднанням роботодавців «Закарпаття» та профспілковими об’єднаннями області.

З метою обміну досвідом роботи, й зокрема, навчання профспілкових працівників і активу керівники облпрофради та галузевих обкомів профспілок Закарпаття спільно з Об’єднанням профспілок Львівщини організували і взяли участь у міжобласному семінарі у м. Львові в листопаді 2012 року. Всеукраїнською Профспілкою працівників культури України у січні 2013 року в
м. Мукачеві проведено міжрегіональний семінар голів профспілкових організацій галузі, в якому також взяв участь і виступив на засіданні круглого столу
заступник голови Закарпатської облпрофради.

За пропозицією Василя Захарця, який є головю навчально-методичної ради облпрофради, навчальним центром облпрофради ініційовано проведення тематичних круглих столів: «Зайнятість населення: проблеми і перспективи» (спільно з обласним центром зайнятості та об’єднанням організацій роботодавців «Закарпаття»), «Основи ведення соціального діалогу» (спільно з Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації) , «Гідна праця – це право кожного трудівника» (спільно з Департаментом соціального захисту населення ОДА та об’єднанням організацій роботодавців «Закарпаття»), «Охорона праці: проблеми і завдання» (спільно з теруправлінням Держгірпромнагляду у Закарпатській області), «Молодіжна зайнятість: реалії і перспективи» (спільно з обласним центром зайнятості) та інші. Під його керівництвом творчими групами викладачів підготовлені і випущені методичні рекомендації: „Державні соціальні гарантії у 2013 році”, „Методичні рекомендації з питань розробки, укладання та контролю виконання колективного договору” , «Як відстояти своє право на відпочинок?», «Методичні рекомендації про порядок звільнення за власним бажанням, звільнення окремих категорій працівників, переведення на іншу роботу», «Трудові права та соціально-економічні гарантії для жінок», «Основні засади пенсійного забезпечення громадян з набранням чинності Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної реформи» тощо.

 

На фото (зверху): На засіданні круглого столу в навчальному центрі облпрофради;

 

P1030819

Василь Захарець (крайній праворуч) в Свалявській райдержадміністрації;

 

P1040323

Під час засідання президії облпрофради;

 

P1040521

День облпрофради в Іршавському районі (крайній ліворуч – Василь Захарець);

 

P1040934

На зустрічі з журналістами.        

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-гуманітарної

роботи Закарпатської облпрофради