А. Красніков Майже півроку не можуть потрапити до свого службового кабінету Голова профкому ВАТ «РЗТА» Арсен Красніков та його колеги-профспілковці. На перешкоді стає наказ керуючої санацією цього підприємства Н.Б. Гонтар, яка відверто нехтуючи Законами «Про профспілки» та «Про працю», не хоче бачити цих профспілковців на власні очі на території підприємства, бо ж не дають спокою, вимагають виплатити борги по зарплаті сповна.

Ця гучна справа, завдяки цим мужнім людям та сприянню Федерації профспілок області та України, особисто голови ОДА Василя Берташа дійшла до Кабміну і до Адміністрації Президента.

У всіх цих високих інстанціях профспілковці колишнього тракторного шукали справедливість, домагаючись головного – погашення боргів по зарплаті працюючим. Справа зрушила з місця, на сьогодні борг по зарплаті для працівників ВАТ «РЗТА» практично виплачено, залишаються невиплаченими суми моральної компенсації за затримку виплати зарплати, яку люди вибороли в судах. А проти Н.Б. Гонтар відкрита кримінальна справа за перешкоджання діяльності профспілкової організації…

Інша ситуація на ВАТ «Рівненський ливарний завод», яким опікується профком ВАТ «РЗТА» і є його структурним підрозділом. Нині підприємство знаходиться на стадії ліквідаційної процедури, борг із заробітної плати, який становив 5,5 млн. грн., станом на 1.07.2013 року становить 950 тис. грн. Платежі до бюджету, які не сплачені з 1 березня 2012 року і по 1 лютого 2013 року, - 5 млн. грн. Це означає, що у кожного з працюючих горе-керівники підприємства вкрали по одному року пенсійного стажу, а в центрі зайнятості люди стоять на обліку з мінімальною виплатою.

Про все це Арсен Красніков доповів членам президії Федерації профспілок області, яка постійно моніторить стан справ на цих підприємствах і тримає це питання на особливому контролі, з тим, щоб остаточно розрубати цей вузол проблем.

Є. БєлощукТакої ж справедливості домагається від Президента, Верховної Ради України, Генерального директора ДК «Укроборонпром» С.В. Громова профспілковий комітет державного підприємства Рівненський автомобільно-ремонтний завод, який очолює Євгенія Бєлощук.

На сьогодні колектив цього підприємства, в умовах відсутності державного замовлення, а відповідно і завантаження виробництва, фінансування з боку Міноборони, все ж продовжує працювати. А борги ростуть. На сьогодні це заборгованість по зарплаті трудовому колективу, яка сягає 2 млн. 545 тис. грн. В геометричній прогресії щомісяця збільшуються борги по відрахуваннях до бюджету, за опалення, за воду тощо. Станом на 8 липня кредиторська заборгованість підприємства становить 8 млн. 457 тис. грн.

В цій ситуації профком підприємства вносить пропозиції. Вони полягають у стягненні боргу з Міністерства оборони України на користь ДП «РАРЗ» за надані послуги: розбракування та утилізацію надлишкового військового майна, відремонтовану і відважену Міністерству оборони автомобільну техніку та відповідальне зберігання їх майна. Це дасть можливість погасити всю кредиторську заборгованість, розблокувати поточні рахунки підприємства, освоїти нову номенклатуру з гарантованим ринком збуту, уникнути скорочення чисельності працівників заводу і в цілому стабілізувати виробничу діяльність та фінансове становище підприємства.

Федерація профспілок області підтримує законні вимоги профспілковців підприємства. Особисто я, - запевнив голова ФПО Микола Шершун, обов’язково братиму участь в зустрічі з вашим профільним міністром, візит якого в область має відбутися днями. Голос профспілок має бути почутим на всіх рівнях, адже це голос людей, які вимагають справедливості.

На фото: А.Красніков та Є.Бєлощук

Профінформцентр Федерації профспілок Рівненської області