20141009 122248

 

9 жовтня 2014 року відбулася зустріч керівництва Федерації профспілок України з директором Регіонального представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні Штефаном Мойзером.

Фонд ім. Фрідріха Еберта є найбільшим і найстарішим політичним фондом Німеччини. Фонд поділяє цінності соціальної демократії і бере активну участь у поширенні політики свободи, солідарності та соціальної справедливості в усьому світі.

Від керівництва ФПУ у зустрічі взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий та заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Григорій Осовий нагадав, що ФПУ має давні ділові зв’язки з ФФЕ. У сфері вивчення соціальної політики, здійснюваної в Україні, ФПУ та Фонд провели низку спільних досліджень. Крім того, ФФЕ організував ознайомчу поїздку представників ФПУ у федеральні землі Саксонія-Ангальт, Бранденбург і Берлін для вивчення та запозичення досвіду здійснення перетворень у системі соціального забезпечення, проведених у Східній Німеччині.

 

20141009 124346

 

Голова ФПУ передав слова подяки директору Фонду від низки членських організацій за активну співпрацю з профспілками на регіональному та галузевому рівнях. Григорій Осовий проінформував директора Фонду щодо викликів, які стоять перед профспілками України у зв’язку з необхідністю адаптації українського законодавства, у першу чергу трудового та соціального, до європейського. Він наголосив на тому, що це співпадає з основним завданням Фонду - допомогти Україні в досягненні сумісності з Європою і запропонував підняти зв’язки на новий рівень та поставити співпрацю на постійну основу. Серед напрямків цієї співпраці в рамках реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом було названо: надання допомоги в експертизі проектів законів з соціальних та трудових питань, зокрема експертизи проекту Закону «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці», який не відповідає ні європейським цінностям, ні принципу соціальної справедливості, створення постійно діючого регіонального навчального закладу на базі Академіє праці, соціальних відносин і туризму під егідою Фонду для підготовки та перепідготовки профспілкових працівників і активістів, проведення семінарів для членських організацій ФПУ з конкретних нагальних проблем, які потребують термінового вирішення, запрошення європейських фахівців для виступів перед українськими профспілковцями з метою ознайомлення їх з найкращими практиками європейських профспілок тощо.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, підтримуючи ідею створення профспілкового навчального закладу на постійній основі в Академії, висловив пропозицію щодо запровадження модульного навчання, зокрема єврокурсу «Європейська соціальна платформа» для практичного опрацювання питань з соціального, трудового і податкового законодавства. Причому, наголосив він, випускники курсів, які успішно складуть іспити, мають отримувати відповідні сертифікати. Враховуючи, що попереду очікуються переговори щодо підписання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями роботодавців і всеукраїнськими профспілками та їх об’єднаннями, заступник Голови звернувся з проханням до директора Фонду надати допомогу в ознайомленні з досвідом європейських профспілок з укладання національних угод між соціальними партнерами.

 

ЭБ2

 

Директор Фонду Штефан Мойзер із зацікавленістю сприйняв пропозиції очільників ФПУ. Він, у свою чергу, підкреслив важливість адаптації українського законодавства до європейського, підтвердив, що Фонд усіляко сприятиме реалізації Угоди між Європейським Союзом та ЄС. Директор Фонду запропонував організувати зустрічі представників профспілок з німецькими високопосадовцями, які незабаром мають відвідати Україну, щоб голос українських профспілок почули в європейських політичних коридорах. Крім того, він повідомив, що саме зараз Фонд працює над підготовкою плану роботи на 2015 рік і запросив надсилати до Фонду проекти, які було б доцільно реалізувати за допомогою Фонду в Україні. Кінцевий термін подання проектів 10 листопада цього року.

Голова ФПУ подякував за пропозицію допомоги та запевнив, що профспілки докладуть усіх зусиль, щоб в Україні була вибудована європейська соціальна модель. Сторони домовилися, що представники ФПУ та ФФЕ постійно будуть проводити зустрічі та координувати свої плани.

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ