DSC03433 

 

Запорізькою обласною радою профспілок (голова Віктор Сластьон), обласними галузевими профспілками та профкомами у 2012/2013 навчальному році проведено навчання 4596 профспілкових працівників і активістів, у тому числі на базі профспілкових курсів облпрофради (директор Микола Кулинич ) - 497 осіб. На профкурсах навчались голови первинних профспілкових організацій, цехових комітетів, члени комісій профкомів, представники профспілок з питань охорони праці.

 

З урахуванням особливостей категорій профактиву проведені круглі столи за темами: «Як покращити роботу первинної, цехової профспілкової організації», до Дня дій за гідну працю та Всесвітнього дня охорони праці «Соціальний захист працюючих»; ділові ігри: «Укладання колективного договору», «Форми і методи роботи із соціально-економічного захисту прав членів профспілок», «Розслідування і оформлення нещасного випадку», «Методи збільшення мотивації профспілкового членства і доведення інформації у трудові колективи» - лектори Миколай Чос, Тамара Белескова.

 

 

Профкурсами у грудні 2012 року проведено навчання профактиву, що приймає участь у веденні переговорів із розробки колективних договорів, в ході якого активно використовувались дискусія, полеміка, аналіз ситуації, робота малими групами.

 

В квітні 2013 року - навчання представників обласних, первинних організацій профспілок за участю завідувача відділу департаменту розвитку профспілкового руху ФПУ Олександра Донцова, були розглянуті питання: організації роботи виборних органів профспілкових організацій; мотивації профспілкового членства; підготовки, прийняття рішень профспілковими організаціями та контролю за їх виконанням.

 

На базі профкурсів проведено навчання 8 груп представників профспілок з питань охорони праці різних галузей, більш 200 осіб. На допомогу слухачам на профкурсах накопичені нормативно-правові акти з питань охорони праці, інструктивно-методичні та довідкові матеріали щодо розслідування нещасних випадків різного ступеню важкості з метою використання їх на практичних заняттях, сценарії рольових ігор, різні ситуації.           

 

Наприкінці занять слухачі оцінювали якість навчання, висловлювали свої пропозиції, зауваження, які враховувались при навчанні наступних груп даної категорії.

 

Результативною формою навчання та інформування профспілкового активу є проведення виїзних семінарів, протягом навчального року провели 6 таких семінарів в містах і районах області, в яких взяли участь 906 профактивістів.

 

На них виступали, крім членів лекторської групи, які затверджені постановою президії облпрофради, також керівники міст та районів, представники пенсійного фонду, фахівці фондів з тимчасової втрати працездатності та нещасних випадків і профзахворювань, державної податкової служби, які інформували про стан справ на місцях і спільних діях з профспілками. Інформації про семінари розміщувались на сайті ФПУ, друкувалися в місцевих газетах, лунали в передачах радіо і телебачення.

 

В цьому навчальному році велика увага приділялася цільовим семінарам-нарадам, на яких розглядались питання охорони праці, боротьби з безробіттям,   проблемні питання промисловості в період економічної кризи, проект Нового Трудового кодексу тощо.

 

Відбувся семінар для головних бухгалтерів, начальників фінансових відділів обласних комітетів профспілок, первинних профспілкових організацій, на якому розглядались питання пенсійної звітності і податкового законодавства.

 

Галузевими профспілками області проведено 241 семінар, що в 4 рази більше, ніж у минулому навчальному році: організацією профспілки працівників освіти і науки - 74 семінара і тренінга, ЖКГ, МП і ПОН – 65 семінарів, енергетики та електротехнічної промисловості - 32, профспілки «Укрпошта» - 8 семінарів, АПК – 7 , металургійної і гірничодобувної промисловості – 7, споживкооперації – 6, АСМУ - 4, по 3 семінара провели обкоми профспілки працівників держустанов, «Укртелеком», харчової і переробної промисловості, будівництва і промисловості будівельних матеріалів.

 

Обласними організаціями профспілок, відділами апарату облпрофради підготовлено 126 інформаційно-аналітичних та учбово-методичних матеріалів (32 - обкомом ЖКГ, МП та ПОН – голова профспілки Малигіна А.О., 31 - енергетики і електротехнічної промисловості – голова профспілки Зємка Е.Г., 20 - освіти і науки – голова профспілки Грінь Н.І., 9 - АСХМ – голова профспілки – Палієнко Н.І., 7 - металургійної і гірничодобувної промисловості – Сєдов В.Н., 7 - АПК – Сєнченко І.К., 7 - культури – Бойко Є.І., 4 – споживкооперації – голова профспілки Ніколова Л.В., 2 - держустанов – голова профспілки Волгіна К.М., 7 - відділами апарату облпрофради – головний технічний інспектор праці Чос М.Ф, завідуюча відділом з соціально – економічних питань та захисту інтересів трудящих Белескова Т.Ф.).

 

 До нового 2013-2014 навчального року підготовлені плани, графіки проведення семінарів, занять та склад лекторської групи.

 

 

Запорізька обласна рада профспілок

 

P1030743

 

P1030619

 

P5310165

 

P5310170

 

P7100309