20 full

ЗВЕРНЕННЯ

Полтавської обласної ради профспілок до членів профспілок, органів державної влади і роботодавців щодо підтримки працюючих людей

Коронавірус COVID-19 – це потужний виклик здатності Української держави, профспілок і роботодавців спільними зусиллями реагувати на загрозу, яка поширюється усім світом.

У цій непростій ситуації Полтавська обласна рада профспілок, що представляє понад 170 тисяч трудящих, у більшій мірі занепокоєна долею працівників, особливо старшого віку, та соціально вразливих груп населення, які потребують додаткових заходів їх соціального захисту під час пандемії.

Очевидно, що на фоні очікуваного падіння економіки в 2020 році при карантинних обмеженнях люди стануть ще біднішими. Відтак для людей найманої праці надважливо у такій ситуації – зберегти своє здоров’я і заробіток як єдиний засіб для існування їх та членів їхніх сімей.

Тому Полтавська обласна рада профспілок звертається до органів державної влади і роботодавців використайте всі існуючі можливості, щоб:

·     не допустити вивільнення працівників з підприємств, які тимчасово призупинили/скоротили виробничу діяльність та надання послуг, відповідно до рішень Уряду, а також порушення гарантованих законодавством та колективними договорами прав працівників, у разі виходу підприємства у простій;

·     кожен працівник, включаючи працівників неформального сектора, тимчасових або субпідрядних працівників, не страждав від втрати заробітної плати чи погіршення умов праці під час карантину;

·     зберегти зв'язок працівника з робочим місцем, перевести його на дистанційну форму роботи із збереженням заробітної плати, і особливо це стосується батьків, у яких є діти дошкільного та шкільного віку;

·     за бажанням працівника, він міг перейти на неповний робочий день або оформити оплачувану відпустку, за необхідності взяти лікарняний;

·     були запроваджені необхідні профілактичні і захисні заходи санітарного характеру на підприємствах і організаціях для захисту здоров’я працівників на робочих місцях;

• медичний персонал відповідно до існуючих загроз у повному обсязі був забезпечений засобами індивідуального захисту, а всі законодавчо прийняті рішення щодо додаткової фінансової мотивації їхньої праці невідкладно виконувалися органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Профспілкові організації мають провести інформування працівників щодо їх зобов'язання дотримуватися встановлених процедур безпеки і гігієни праці.

Обмеження роботи громадського транспорту є зрозумілими, але не підготовленими, що викликає справедливі нарікання багатьох людей. Тому в найкоротші терміни профкомам слід налагодити взаємодію з роботодавцем щодо забезпечення ефективного і безпечного транспортування працівників з дому до робочого місця і з роботи додому.

Ми повинні працювати над підвищенням обізнаності членів профспілок, працівників щодо дотримання їх прав та обов'язків під час карантину, а також вимагати повної прозорості та своєчасного надання об’єктивної інформації щодо поширення інфекції від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівництва підприємств і організацій. Профспілкові організації повинні взаємодіяти з відповідними органами охорони здоров'я в своїх населених пунктах.

Треба бути відвертими, при всіх наших зусиллях щодо реагування на коронавірус стан економіки не дозволить без втрат пройти цей період. Необхідна підготовка національної програми виходу з економічної кризи, подолання наслідків пандемії, подальшого розвитку країни.

Звертаємося до членських організацій обласної ради профспілок з проханням здійснювати постійний моніторинг епідеміологічної, соціально-економічної ситуації, акумулювати зауваження та пропозиції від членів профспілок до антикризових заходів та надсилати до облпрофради за адресою poltava.targaeva@gmail.com, а ті, що потребують вирішення на місцевому рівні, передавати органам місцевого самоврядування та державного управління.

З побажанням всім доброго здоров’я –

Голова Полтавської

обласної ради профспілок                                                        Валерій Пухай