563

 

Президією Закарпатської обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу (голова Ганна Кулик) розглянуто питання навчання профспілкових працівників і активу у 2012-2013 навчальному році. Це питання постійно перебуває у полі зору Закарпатської обласної профспілкової організації профспілки працівників агропромислового комплексу. Її роботу відзначено у підсумковій інформації Закарпатської облпрофради з цього питання, надісланій Федерації профспілок України.

Протягом минулого навчального року галузевою профспілкою проведено 6 семінарів-навчань голів районних і первинних профспілкових організацій, профнавчанням охоплено понад 200 профспілкових активістів. До проведення навчань залучалися фахівці обласної ради профспілок, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, обласного центру зайнятості, територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області, головного управління Пенсійного фонду у Закарпатській області, інші спеціалісти. Під час семінарів - навчань розглядалися питання організаційної роботи профспілок, мотивації профспілкового членства, ведення соціального діалогу, колективно – договірного регулювання трудових відносин, дотримання законодавства про працю, контролю за станом охорони праці, планування роботи жіночих комітетів, роботи з молоддю, оздоровлення, культурно – масової, спортивної, інформаційної роботи профспілок.

Ефективною формою навчання профспілкового активу є участь профспілкових активістів підприємств і організацій агропромислового комплексу у   виїзних навчальних семінарах – Днях Закарпатської облпрофради (голова Іван Король), які регулярно проводяться в районах і містах області. У 2012-2013 навчальному році такі заходи відбулися у місті Мукачеві, Свалявському та Іршавському районах. Кращих профактивістів агропромислового комплексу було відзначено Почесними грамотами облпрофради та матеріальною винагородою галузевої тпрофспілки.

Галузева профспілка прийняла активну участь у роботі круглих столів, організованих облпрофрадою спільно з навчальним центром профспілок. Тематика їх була різнобічною: «Зайнятість населення: проблеми і перспективи» (спільно з обласним центром зайнятості та об’єднанням організацій роботодавців «Закарпаття»), «Основи ведення соціального діалогу» (спільно з Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації), «Гідна праця – це право кожного трудівника» (спільно з Департаментом соціального захисту населення ОДА та об’єднанням організацій роботодавців «Закарпаття»), «Охорона праці - пріоритетний напрямок роботи профспілок», «Молодіжна зайнятість: реалії і перспективи» та інші.

Разом з тим в організації і проведенні навчання профспілкового активу є окремі недоліки. Як зазначала голова облорганізації профспілки працівників агропромислового комплексу Ганна Кулик, заступник голови облпрофради Василь захарець, члени президії галузевої профспілки Віктор Тереля, Ольга Попович, Михайло Гардей та інші головною проблемою залишається недостатнє фінансування. Не всі категорії профспілкового активу, й зокрема, скарбників, голів постійних комісій профкомів, голів ревізійних комісій вдалося залучити до навчання. Президією прийнято відповідну постанову та намічено шляхи удосконалення зазначеної роботи.

 

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної

роботи Закарпатської облпрофради