ЦК Профспілки працівників культури України повідомляє, що 1 квітня поточного року на платформі Zoom відбулась Перша online конференція Громадської організації «Всеукраїнська асоціація закладів мистецької освіти».

Участь у заході взяли від 110 до 180 осіб (в залежності від періодів завантаження системи Internet). Зокрема, працівники закладів мистецької освіти,  представники Асоціації міст України, органів управління культурою, експерти у сфері культури, інші.

 За дорученням ЦК Профспілки у вищезазначеній online конференції взяв участь член Президії ЦК Профспілки, член Ради Федерації профспілок України, голова Дніпропетровської обласної організації Профспілки Анатолій Яловий.

Під час конференції, яка тривала близько трьох годин, було розглянуто наступні питання:

-                     Звіт голови громадської організації.

-                     Про досвід організації роботи мистецьких шкіл

-                     Про мистецьку освіту: основні виклики та перспективи

-                     Мистецька освіта і місцеве самоврядування

-                     Сучасні умови діяльності мистецьких закладів. Як працювати, як себе захистити?

-                     Методична робота. Нові можливості.

Серед спікерів Конференції:

-                     Голова ГО Всеукраїнська асоціація закладів мистецької освіти» Богдан Ховзун

-                     Керівник Державного науково-методичного центру змісту культурно-мистецької освіти Марина Бриль

-                     Експерт Асоціації міст України Людмила Мозгова

-                     Голова Дніпропетровського обкому Профспілки Анатолій Яловий.

Практично усі учасники конференції погодились з думкою, що реформування мистецької освіти вже почалось і триває. В той же час було відмічено, що комунікація з педагогами, на плечі яких випало завдання впроваджувати реформу, так само як і комунікація з органами місцевого самоврядування, у віданні яких знаходяться мистецькі школи, є недостатньою. Саме це, на думку учасників конференції, є однією з основних причин конфліктних ситуацій, що виникають у сфері мистецької освіти.

Експерт Асоціації міст України Людмила Мозгова прокоментувала останні рішення державних органів влади щодо боротьби з коронавірусом. Вона відзначила про загрозу першочергового урізання програм гуманітарного блоку бюджету та наголосила, що внаслідок уже прийнятих Верховною Радою змін до законодавства з цього питання місцеві бюджети втратили близько 16 млрд грн. Запропоновані зміни до Державного бюджету на 2020 рік, що розглядались парламентом на позачерговому засіданні 30 березня 2020 року, можуть призвести до скорочення доходів місцевих бюджетів ще на 36 млрд грн. Все це разом створює загрози функціонуванню наших закладів в цьому році.

Окремо Л. Мозгова зупинилась на розглянутому 30 березня 2020 року Верховною Радою законопроекті № 3275, який вносить в тому числі зміни в ст 60 КЗпП, унормовуючи законодавчо поняття дистанційної роботи та гнучкого графіку роботи.  Л.Мозгова також подякувала Профспілці за спільну роботу по захисту інтересів органів місцевого самоврядування та закладів освіти і культури.

Марина Бриль дуже грунтовно розповіла про останні методичні напрацювання: видані посібники, створені платформи, розроблені програми та підручники для мистецьких закладів. Вона презентувала зміст електронного контенту центру для педагогів, а також розповіла про напрями його діяльності та наголосила, що в умовах запровадження карантинних заходів, в яких ми всі опинилися, дуже важливо не втрачати комунікації між учасниками освітнього процесу.

Долучившись до участі в online-конференції, представник Профспілки працівників культури України Анатолій Яловий, передусім, подякував за можливість щодо участі у заході та передав вітання від Голови Профспілки Людмили Перелигіної, яка слідкує за усіма подіями, в тому числі за перебігом цієї конференції, через соціальну мережу Facebook.

Далі виступ А.Ялового було побудовано на наступних тезах:

-                     Захист прав працівників і надалі залишається головною задачею Профспілки, яку вона вирішує з використанням усіх наданих законодавством повноважень та інструментів – від соціального діалогу на локальному, регіональному та галузевому рівні, як основної форми співпраці з владними інституціями, до судових позовів та акцій протесту, які являються вимушеною мірою у виконанні статутних завдань Профспілки.

-                     ЦК Профспілки був ініціатором спільного листа з МКМС України щодо рекомендацій по організацій роботи та оплати праці працівників закладів культури в умовах карантину. Це питання на сьогодні є вкрай актуальним, про що свідчать чисельні звернення від профспілкових організацій та окремих працівників культури. Значна частина положень цього листа стосується саме педагогічних працівників. Це питання дистанційної роботи, контролю за роботою викладачів в умовах карантину, їх звітності. Хочеться звернути на це увагу не тільки викладачів, а й керівників закладів.

-                     Профспілка зараз максимально та категорично налаштована на те, щоб не допустити в період карантину відпусток за власний рахунок (це вкрай важливо) та оплачувати працю працівників культури або відповідно до тарифікації (у випадку дистанційної роботи), або в розмірі середнього заробітку (у випадку оголошення простою).

-                     Крім того, серед проблемних питань, якими дуже грунтовно займається Профспілка зараз:

1.                 Проект Закону про працю № 2708, прийняття якого призупинено, але не знято з порядку денного.

2.                 Загроза переведення педагогічних працівників пенсійного віку на строкові трудові договори за прикладом ЗУ «Про повну загальну середню освіту».

3.                 Питання реформування оплати праці працівників бюджетної сфери, адже проекти нормативно-правових актів містять норми щодо перегляду в бік відміни чи зменшення надбавок та доплат.

-                     Також Профспілка продовжує допомогати через судові позови отримувати педагогічним працівникам пенсію за вислугу років та виплату 10 пенсій при настанні необхідного періоду.

-                     Анатолій Яловий закликав педагогічних працівників до участі у курсах підвищення кваліфікації для педагогічних працівників з використанням бази профспілкового навчально-методичного центру та запропонував використовувати саме профспілкові бази для організації підвищення кваліфікації наших працівників. Зокрема, Дніпропетровським обкомом організовано та проведено вже чотири таких курси підвищення кваліфікації для педпрацівників.

Насамкінець А. Яловий відповів на запитання та завірив учасників Конференції про готовність Профспілки до подальшої спільної роботи щодо забезпечення законних  прав працівників мистецької освіти та розвитку цієї сфери в цілому.