2

На засіданні Президії Федерації профспілок Рівненської області, що  відбулось днями  в режимі on line,  його учасники, а це керівники членських організацій ФПО,  які представляють інтереси працівників різних галузей, звернулися до владних структур держави з  глибокою тривогою   з приводу проблеми масового закриття бізнесу, ліквідації   робочих місць     як в нашому регіоні так і  в цілому в країні. Ця проблема, яка посилилась з  пандемією  коронавірусу  COVID-19 і світовою фінансово-економічною кризою, сьогодні  зросла  у десятки разів.  Бо малий та середній бізнес масово згорнувши  свою діяльність, за нинішніх умов не здатний відновити виробництво у повному обсягу. А це означає вивільнення працюючих без перспективи знайти нову роботу. У безвиході і тисячі заробітчан,які повернулися з закордону, втративши там роботу і без надії,що знайдуть іі на батьківщині

    Але ж саме створення нових робочих місць і формування потужного середнього класу – людей, які працюють в Україні і отримують достойну заробітну плату, – це рішення проблеми міграції і основа економічного розвитку країни,переконані члени Президії ФПО. І тому вважають за необхідне терміново підготувати реалістичну  Урядову програму,  спрямовану на реіндустріалізацію економіки України, і яка б мала на меті зміну моделі економічного розвитку  країни від аграрно-сировинної до інноваційної, високотехнологічної  побудови економіки з високим рівнем  додаткової вартості у розрахунку на одного працівника

   Програма має допомогти:

        - стимулюванню державою розвитку внутрішнього ринку, встановленню податкових пільг для підприємств вітчизняних виробників,особливо тих, які переробляють  сировинну продукцію на місцях, дозволить створювати нові високотехнологічні робочі місця  в економіці та її секторах.

       - закликає до активізації ролі держави, провідних українських компаній,які можуть взяти на себе істотну частину витрат для перекваліфікації управлінців,фахівців та інженерно-технічних працівників.

В умовах зростання безробіття варто перейняти зарубіжний досвід, коли значна  частина громадських робіт має загальнодержавний характер і дозволяє  залучити до них не тільки  некваліфіковану робочу силу, а й висококваліфікованих робітників, які на даний момент не можуть влаштуватися за фахом.

Звернення Президії ФПРО, підписане головою Миколою Шершуном, надіслано в усі державницькі структури та у Федерацію профспілок України.                                                             

     Профінформ ФПРО