B4B7E0CC A75E 4B9F 9381 AFF05A9D9D12 w408 r1 s

Всеукраїнський карантин спричинив зростання соціальної напруги серед працівників майже кожної галузі економіки. Не стала винятком й автомобільна галузь.

Так, за словами голови Дніпропетровської обласної організації профспілки автомобілістів і дорожників Андрія Берчука, з 18 березня 2020 року повністю зупинена робота автопідприємств, які обслуговують пасажирів на приміських та міжміських автобусних маршрутах, а їхні працівники відправлені у довготривалі відпуски без збереження зарплати.

24 квітня п.р. урядом був затверджений «Порядок надання допомоги по частковому безробіттю». Він містить перелік підприємств, які мають право отримувати від держави кошти на часткову компенсацію працівникам втраченого не з їх вини заробітку. Але в цьому переліку відсутні автопідприємства. У зв’язку з цім президія галузевої облпрофорганізації 30 квітня відправила листа на адресу Президента України В.Зеленського з вимогою терміново прийняти відповідні рішення щодо включення автопідприємств в згаданий вище перелік.

6 травня Звернення, також від імені президії профспілки, було відправлено на адресу Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля. Цього разу йшлося не тільки про відсутність автопідприємств у переліку, а й про необхідність якнайшвидше відновити роботу автомобільного транспорту загального користування з обов’язковим дотриманням всіма учасниками перевезень встановлених санітарних норм.

З 12 травня поновлюється діяльність непродовольчих магазинів, ринків, перукарень, салонів краси, музеїв, бібліотек та інших закладів соціального спрямування. «А як працівникам та користувачам цих закладів до них дістатися? Адже переважна більшість, для прикладу, продавців на продовольчих ринках - це мешканці сільської місцевості, які плоди своєї праці везуть до міста за десятки кілометрів! Як їм це зробити, коли транспорт, зокрема, пасажирський, не працює?», -  йдеться у Зверненні.

Сайт Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок