P1050228

 

Із скрипалями займається Наталія Шіпош.

 

Родзинкою дитячого оздоровлення в Закарпатті є робота літньої школи-табору «Гармонія» для творчо обдарованих дітей в селищі Чинадієво Мукачівського району, організаторами якої є управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба) та галузевий обком профспілки (голова Наталія Товтин). Цей дитячий заклад працює вже  22 роки поспіль, а незмінним керівником школи творчості і відпочинку є ентузіаст культурно-мистецької ниви, директор Чинадіївської дитячої школи мистецтв Михайло Фендик.
 Цього року вихованцями унікальної дитячої оздоровниці були 90 дітей з усієї області – переможці обласних, всеукраїнських та міжнародних творчих конкурсів. Головна мета, яку переслідує діяльність школи-табору, - сприяння розвитку юних талантів, закріплення творчих нахилів у дітей. Тож не випадково, вихованці «Гармонії»  під керівництвом досвідчених педагогів-фахівців під час уроків, майстер-класів мали можливість удосконалювати свою майстерність. Йдеться про школу гри на баяні, акордеоні, скрипці, віолончелі, фортепіано, духових інструментах – саксофоні, кларнеті, трубі, флейті та інших.
  А як корисно дітям з районів і міст усієї області відвідувати уроки відомих викладачів, серед яких – голови циклових комісій Ужгородського державного музичного училища імені Д. Задора –  заслужений працівник культури України Володимир Стегней, заслужений артист України Ференц Томич, Наталія Шіпош, Маріанна Сокач, викладачі Марія Лоскоріх, Сергій Крицький та інші! Таку практику схвалюють як талановиті діти, так і їх батьки.
 Табірна зміна закінчувалася концертом юних дарувань «Гармонії». На думку фахівців, за три тижні діти з різних районів і міст «відшліфували» свою виконавську майстерність, навчилися виступати дуетами, квартетами, демонструючи злагоджену колективну гру на різних музичних інструментах. Кожен виступ завершувався бурхливими оплесками численної глядацької аудиторії. Такими були у Чинадієві подальші кроки до визнання майстерності талановитих дітей нашого краю.
Протягом усієї зміни, крім творчого напрямку, літня школа-табір «Гармонія» працювала в режимі дитячого оздоровчого закладу  з насиченою виховною та культурно-дозвіллєвою програмою. Вражає кількість цікавих подорожей і екскурсій, яку запропонував керівник табору  Михайло Фендик. Це були захоплюючі мандри до гірської Рахівщини з відвіданням географічного центру Європи, аквапарку у Тячеві, поїздки в оздоровчий комплекс з термальними водами в с. Косино Берегівського району, санаторії «Синяк», «Карпати», Мукачівський замок «Паланок», Чинадіївський замок «Сент-Міклош», с. Визницю, на водоспад Шипот та інші місця. Та, мабуть, головним сюрпризом для талановитих вихованців «Гармонії» було їх запрошення журналістами центрального українського телеканалу для участі у телепередачі «Хата на тата – один вдома» у замку «Паланок», де під час зйомок юні закарпатці грали на музичних інструментах, демонстрували свої творчі навички,знімалися в масових сценах. А скільки в таборі було інтелектуальних, творчих конкурсів, вікторин, розваг, змагань з різних видів спорту, які надовго запам’ятаються їх учасникам!
Фрагменти табірного життя у формі шоу-програми ми побачили під час закриття зміни у «Гармонії». Повірте, що казка на новий лад «Вовк та семеро козенят», кліп на пісню «Моя Маруся», парад моделей,зроблених дітьми, уривки з вечора гумору, вальс у виконанні юних дарувань, пісні «Крихітний табір наш» і «Гармонія», а зрештою, і гімн табору, викликало у дорослих ностальгічні згадки про минуле дитинство, а у вихованців «Гармонії» – гордість за свої великі творчі можливості.
Заключним акордом оцінки добрих справ закарпатської «Гармонії» стали привітання начальника управління культури Закарпатської обласної держадміністрації Юрія Глеби, голови обласної профспілкової організації працівників культури Наталії Товтин, начальника літньої школи – табору Михайла Фендика, вручення грамот кращим активістам табірного життя.
Отже, унікальна закарпатська «Гармонія» завершила свій 22-й літній сезон. Досвід і результати цієї роботи у Закарпатті, безумовно, заслуговують на увагу. Адже десятки колишніх її вихованців працюють у закладах культури і мистецтва нашої області, України і за кордоном. Можливо, варто було б, акумулювавши кошти, створити на цій базі літню школу-табір для  творчо обдарованих дітей з усієї України і організувати її роботу у три зміни протягом усього літнього сезону.


 

P1050243

Урок проводить заслужений артист України Ференц Томич.
 

P1050248

Фрагмент заключного концерту.
 

P1050260

 

Вихованці «Гармонії» разом з організаторами літньої школи – табору.

 

P1050264

 

Питання роботи табору обговорюють (зліва направо) начальник відділу культури Мукачівської РДА Марія Лешко, голова обкому профспілки Наталія Товтин, начальник школи-табору Михайло Фендик, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба.

 

Фото автора
Сергій Баранчиков
завідувач відділу організаційно-гуманітарної
роботи Закарпатської облпрофради