Зустрич

Відбулася двостороння зустріч Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергія Тесленка та Голови Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби України в Харківської області Ігоря Суханова.

Під час заходу обговорювалися існуючі проблеми щодо рівня заробітної плати працівників, впливу соціально-економічного ситуації на рівень оплати праці та зайнятість, сплати податків, недопущення скорочення робочих місць та ролі соціального діалогу для вирішення проблемних питань.

Окремо зупинилися на проблемі легалізації трудових відносин та офіційного працевлаштування робітників, виплаті заробітної плати, в тому числі на рівні не менше мінімальної. Борги із зарплати в області досягли майже 450 млн. грн. На початок року ця сума становила 366млн.грн., тобто зросла за п'ять місяців на 21%. Понад 80% заборгованості – борги державних підприємств або їх філій. Голова ОПХО Сергій Тесленко зауважив: «Заробітна плата є основним джерелом доходу сімейного бюджету працюючої людини. Тому, необхідно посилити відповідальність посадових осіб державних органів – замовників товарів або послуг за недотримання зобов’язань за контрактами, що призводить до погіршення фінансового стану та порушень трудового законодавства в частині несвоєчасного розрахунку як з бюджетом так і з працівниками. Потрібні термінові заходи, спрямовані на вирішення проблеми боргів по заробітній платі працівникам підприємств, установ та організацій, що знаходяться у сфері управління центральних органів влади, проведення службових розслідувань в центральних та місцевих органах влади щодо ефективності їх роботи  в частині забезпечення своєчасності виплати заробітної плати. Сторони соціального діалогу повинні бути зацікавлені в посиленні захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплачену заробітну плату працівникам.

При цьому це раз наголосили - права працівників можуть бути захищеними лише у випадку, якщо вони будуть працювати у правовому полі.

Не обійшли стороною шляхи співпраці, податкові новації та законодавчі норми, які потребують удосконалення. Це стосується насамперед допомоги по частковому безробіттю. На даний час працівники малих та середніх підприємств всіх видів економічної діяльності можуть розраховувати на таку допомогу відповідно до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» у розмірі, що не перевищує розмір мінімальної заробітної плати, а саме – 4723 грн.

У той же час, для працівників великих підприємств стаття 47  зазначеного Закону встановлює граничний розмір допомоги по безробіттю на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого на даний час становить 2102 грн. Одночасно, працівники великих установ та організацій, які за профілем своєї діяльності не займаються виробництвом, взагалі позбавлені права на отримання допомоги по частковому безробіттю.

Враховуючи зазначене, профспілки наполягають на терміновому внесенні змін до Закону України «Про зайнятість населення», які б усували подібну дискримінацію працівників та уніфікували підходи з надання допомоги по частковому безробіттю не залежно від розміру та виду діяльності підприємств, на яких працюють українці.

Співрозмовники відзначили, що зустріч була плідною та корисною для подальшої співпраці Об’єднання профспілок Харківської області та Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби України в Харківської області.

Зустрич1

Об’єднання профспілок Харківської області