preview ui 538465e9a4f7f8.52151914

Центральним комітетом Профспілки працівників культури України  і територіальним профспілковим активом разом з усією бібліотечною спільнотою активно опрацьовується нова редакція Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

Впродовж останніх років в Україні відбувається глобальне державне реформування, яке стосуються усіх сфер суспільного життя. Наскільки вдалим буде впровадження структурних реформ, покаже час. Але всі ми  усвідомлюємо невідворотність цього процесу.

В ході просування реформ Профспілка працівників культури України, як активна ланка громадянського суспільства, є безпосереднім учасником державного реформування і весь час виборює право національної української культури на гідне існування, постійно наголошуючи - в основі будь-якого реформування, перш за все, мають бути інтереси людини праці.

Саме завдяки цій принциповій позиції структурних ланок Профспілки вдалося відстояти не один десяток бібліотек, клубних установ, закладів мистецької освіти по усій Україні та не допустити порушень трудових прав працюючих.

Як свідчить практика, найбільш вразливими в ході реформування є бібліотеки, особливо у сільській місцевості. Тому, сьогодні Центральним комітетом і територіальним профспілковим активом разом з усією бібліотечною спільнотою активно опрацьовується нова редакція Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», а у регіонах триває конструктивний діалог з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Прикладом такої співпраці є створення у Запоріжжі за рішенням міської ради нової моделі розвитку бібліотечної справи на базі дорослої та дитячої бібліотечних систем міста.

Слід зазначити, що започаткування системної реорганізації бібліотечних установ міста розпочато Запорізькою міськрадою однією з перших в Україні. Реформою, зокрема, передбачено продовження введення єдиного електронного квитка, системи Е-книга – досить популярних сервісів серед користувачів, а також  розвиток  бібліотечної мережі у напрямку інклюзії, тобто з орієнтиром на потреби людей зі слабким зором та незрячих.

Вказана реорганізація проводиться без залучення додаткових коштів у межах затвердженого кошторису та дозволить досягти  щорічної бюджетної економії у розмірі 2, 5 млн. гривень. Ці кошти будуть спрямовані не тільки на капітальні й поточні ремонти приміщень, а й на посилення соціального статусу працівників новітньої структури  - підвищення їм на 7,5 відсотків  посадових окладів у зв’язку із зміною групи оплати праці та запровадження у розмірі 10-ти відсотків надбавки за складність та напруженість у роботі. При цьому, головне, що всі працівники бібліотечних установ у новій структурі будуть забезпечені відповідними посадами, а їх соціальні та трудові права повністю збережені. Безумовно, це посилить мотивацію роботи бібліотечних працівників та сприятиме підвищенню престижу їх роботи.

Саме таким є результат копіткої соціально виваженої роботи Запорізької обласної організації Профспілки (голова обкому Бойко Олена Іванівна) та трудових колективів бібліотечних установ Запоріжжя з міською владою.

Профспілка працівників культури України