1

Приватні підприємці, що працюють у сфері роздрібної торгівлі та ресторанного господарства в закарпатському місті Хусті, створили об’єднану профспілкову організацію у складі 12 осіб. Серед них фахівці різних напрямків:менеджери, продавці, кондитери, бухгалтери. Мета об’єднання – спільними силами вирішувати проблемні питання, допомагати один одному в роботі порадами, передавати досвід. Профорганізатором обрано Марію Росоху.

Життя сьогодні швидкоплинне, а закони так часто змінюються, що не кожен підприємець встигає самостійно за цим слідкувати і їх засвоювати. Тому і збираються люди на засідання, збори профспілки, щоб обмінятися думками з тих чи інших питань, прийняти рішення, як правильно діяти, застосовувати в роботі нові положення і вимоги. Зокрема, останнім часом розглядалися питання Податкового Кодексу, пенсійної реформи, пільг для підприємців та інші. Кожен висловлював свою думку, як він розуміє ці проблеми. А крапку, до прикладу, з фінансових питань завжди ставить Єлізавета Гренджа, яка за фахом бухгалтер з 51 – річним стажем роботи.

Коли стався вибух котла в кондитерському цеху ТОВ «Десерт», профорганізація зібралася, щоб обговорити причини і наслідки цього випадку, намітити шляхи поновлення роботи цеху, розглянути як краще і швидко зробити, щоб нове обладнання відповідало сучасним вимогам. В цьому питанні всі прислухалися до порад Богдана Ляха, який має технічну освіту і може дати добру пораду.

На обговорення «первинки» виносяться професійні питання, окремі матеріали надруковані у виданні Федерації профспілок України – газеті «Профспілкові вісті», яку профорганізація вже багато років передплачує, а також питання відзначення професійного свята, ювілеїв, благодійної роботи. Зокрема, профорганізація надає благодійну допомогу Вільшанському дитбудинку, колишнім працівникам, які стали інвалідами, пенсіонерам, що мають серйозні проблеми із здоров’ям. Від того, що можуть зробити добру справу, всі одержують моральне задоволення.

Профорганізатор Марія Росоха обрана членом галузевого обкому профспілки та Закарпатської облпрофради, приймає участь у заходах, що проводить обком профспілки, залучає до цього інших членів профорганізації. Окремі з них виїжджали на відпочинок на море, на екскурсії до Канева, Києва, Почаївської Лаври у складі груп, організованих обласною профспілкою. Коли обком профспілки проводить в місті Хусті зустріч з ветеранами праці, колишніми працівниками галузі, чи виїзне засідання президії, саме ця профорганізація надає вагому допомогу у підготовці і проведенні всіх заходів.

Робота підприємця важка морально і матеріально, виснажлива і ризикована. Часу для себе майже не залишається, особливо у тих, хто не має найманих працівників. Тому профорганізація дбає, щоб все ж таки знайти можливість і для відпочинку. Спілчани збираються, щоб відзначити державне, професійне чи релігійне свято, виїжджають на лоно природи, на берег Тиси. Такі заходи дають наснагу до подолання труднощів, подальшої активної роботи.

Крім спілкування, поздоровлень, усі одержують душевне задоволення від співу ансамблю «Хустяночка» під керівництвом Світлани Лях - кондитера за фахом. Її кондитерські вироби уподобаються витворам мистецтва, а ще це мудра і толерантна, весела в житті людина. За часів колишнього СРСР їй присвоєно звання «Майстер золоті руки», вона нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора.

З членів профорганізації до Дня працівників торгівлі з ініціативи обкому профспілки троє працівників нагороджені Почесною грамотою Закарпатської облдержадміністрації і обласної ради, п’ятеро – Почесною грамотою обкому профспілки.

Серед членів профорганізації є пенсіонери і молодь. Всіх їх об’єднує розуміння того, що в єдності наша сила, а профспілка завжди прийде на допомогу, якщо виникне потреба – підтримає, порадить.

На жаль, значна частина підприємців області не співпрацює з галузевою профспілкою, хоч та на різних рівнях порушує такі питання, які стосуються усіх:податкового законодавства, Трудового Кодексу, пенсійної реформи, справедливого оподаткування тощо.

Отже, досвід роботи первинної профорганізації приватних підприємців торгівлі та громадського харчування міста Хуста заслуговує на увагу.

Принагідно хочу привітати усіх працівників нашої галузі з професійним святом – Днем працівника торгівлі, побажати їм нових трудових досягнень, здоров’я, щастя й благополуччя.

На фото: На зборах профспілкової організації обговорюється питання оподаткування;

Бухгалтер Єлізавета Гренджа (праворуч) дає пораду;

Солодка продукція – від кондитера Світлани Лях (ліворуч).

Галина Сваричевська

голова Закарпатської обласної організації профспілки

працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг

2