22222

 

Проблемні питання реформування та розвитку підприємств оборонно-промислового комплексу Запорізької області розглянуто на нараді в обласній державній адміністрації, яку провів голова ОДА Олександр Пеклушенко. Захід відбувся за участю генерального директора ДК «Укроборонпром» Сергія Громова.

Запорізькі підприємства складають значний сегмент в Державному концерні. Наша робота має бути спрямована на їх стабілізацію та розвиток, а для цього необхідно розуміти не тільки ринкову ситуацію, але й тонкощі розвитку кожного підприємства, - зазначив, відкриваючи нараду, Олександр Пеклушенко.

Директор ДП «Івченко-Прогрес» Ігор Кравченко констатував, всі ми маємо ряд проблемних питань, однак наразі наша увага має бути зосереджена на стратегічному напрямку. Найголовніше - прийняти комплексну програму розвитку підприємств оборонного комплексу, чітко визначити пріоритети та спрямувати ресурси на їх виконання. Поодиноке вирішення окремих проблем галузі загальну ситуацію не стабілізує, - зазначив керівник підприємства.

Коментуючи це зауваження, генеральний директор ДК «Укроборонпром» Сергій Громов відзначив, що Президент України добре ознайомлений з цим питанням. Однак проблема в тому, що насамперед необхідно відшукати ресурси для того, щоб профінансувати заходи такої програми.

Зниження ризиків, пов’язаних із залежністю від зовнішніх ринків, диверсифікація виробництва та імпортозаміщення – завдання, котрі сьогодні стоять перед концерном та підприємствами, які входять до його складу. Ми робимо наголос на ринках воєнної продукції, адже ця продукція приносить максимальний прибуток. Але розуміємо, що без внутрішнього ринку є велика загроза нестабільної роботи підприємств, - зазначив Сергій Громов.

Керівники ДП “Радіоприлад” Сергій Панфілов та ВП «Запорізьке спеціальне конструкторське бюро авіаційних бортових систем» Олег Лобань порушили питання реструктуризації підприємств. Як повідомив С. Панфілов, нині на підприємстві працює 700 робітників, а територія, яку необхідно доглядати та охороняти, розрахована на 18 тисяч персоналу. Так ситуація не є раціонально.

Добру новину Сергій Громов повідомив для ДП “Радіоприлад” та ДП «ЗДАРЗ «МіГремонт». Планується, що з наступного року державне замовлення на ремонт військової техніки буде формуватися протягом місяця після прийняття бюджету, що дозволить суттєво скоротити терміни оформлення документації та збільшити час на проведення безпосередньо ремонту.

У ході наради йшлося про необхідність створення центрів, які об’єднають ряд промислових та оборонних підприємств, повернення ПДВ, виплати боргів по зарплаті.

Підбиваючи підсумки, голова ОДА Олександр Пеклушенко наголосив, що проблеми запорізьких підприємств добре відомі, їх вирішення залежить від співпраці органів місцевої влади, злагодженої роботи депутатів від області та Уряду. Переконаний, всі ми по одну сторону барикад. Наразі нам необхідно визначитися з воєнною доктриною, стратегією та пріоритетами. Продукція наших підприємств користується попитом на міжнародних ринках. Завдання для нас – знайти можливості оптимізувати витрати та провести грамотно реструктуризацію. Разом з тим, наголошую, у ході цих процесів «ножицями кроїти» запорізькі підприємства не дозволю. Всі ці процеси відбуватимуться під суворим наглядом і контролем обласної влади, - резюмував очільник регіону.

 

За інформацією,

Запорізької облдержадміністрації.

 

5555 

 

 333333

 

4444