cherkasy

За ініціативою Федерації профспілок Черкаської області 23 липня 2013 року в приміщенні Профспілок відбулося засідання робочої групи Черкаської обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

 

В засіданні взяли участь керівництво обласної державної адміністрації та обласної ради, представники обласного об’єднання організації роботодавців, інших центральних органів виконавчої влади в області, голови обласних і об’єднаних галузевих профспілкових організацій.

 

На засіданні було обговорено стан виконання обласної Регіональної угоди між облдержадміністрацією, Федерацією профспілок області та обласним об’єднанням організації роботодавців за 2011 – 2012 роки та пропозиції до проекту Регіональної угоди на 2013-2015 роки.

 

Учасники засідання підкреслили, що спільними зусиллями сторін соціального діалогу в 2011-2012 роках досягнуто позитивних результатів роботи економіки регіону. Здійснювалися заходи, спрямовані на зменшення соціальної напруги на ринку праці, підвищення доходів, покращення умов праці та соціального захисту населення району.

 

Своє бачення на ситуацію висловив голова Федерації профспілок області Петро Шевченко, який заявив про чітку позицію відстоювання інтересів працюючих в  плані погашення заборгованості, зростання мінімальної заробітної плати та функціонування єдиної тарифної сітки та інше.

 

Поряд з тим П.Шевченко зазначив, що соціальним партнерам ще не вдалося повністю виконати з зобов’язання обласної регіональної угоди: не ліквідована заборгованість із заробітної плати, не подолано її низький рівень, залишається напруженою ситуація на ринку праці. Існує практика переведення працюючих на режим скороченого робочого дня (тижня), а складний фінансово-економічний стан ряду підприємств, нестача власних обігових коштів, скорочення обсягів виробництва, недостатній рівень бюджетного фінансування окремих галузей економіки суттєво вплинули на стан соціально-трудових відносин.

 

Крім того, Петро Васильович запропонував долучити до укладення угоди обласну раду: «На Черкащині діє цілий ряд відповідних програм, затверджених рішенням обласної ради, тож вважаю, що таку поважну структуру просто необхідно залучити до співпраці».
Цю пропозицію підтримав і президент Спілки промисловців і підприємців області Борис Райков, який відзначив злагоджену роботу в рамках угоди та врахування пропозицій усіх сторін.

 

Стосовно подальшої взаємодії Борис Сергійович висловив міркування щодо зменшення єдиного соціального внеску - на його переконання, це значно сприятиме детінізації ринку праці в області.

 

За словами директора Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Михайла Солярова, чи не найбільшою проблемою є тіньова зайнятість, яка не лише позбавляє працюючу людину захищеності, а й в цілому негативно впливає на економічний розвиток регіону. «Саме за для цього суспільству потрібен конструктивний діалог профспілок, роботодавців та влади», - підкреслив Михайло Миколайович.

 

Зі своїми пропозиціями виступили й представники Пенсійного фонду, Обласного центру зайнятості та профспілок.

 

Слово було надано також заступнику голови обласної ради Василю Касяну, який з-поміж іншого відмітив потребу вирішення проблемних питань комунальних підприємств, особливо тих, що мають заборгованість.
Василь Петрович акцентував увагу присутніх на важливості спільного вирішення й інших питань, зокрема, забезпечення дітей-сиріт житлом, що не під силу в повній мірі реалізувати за рахунок бюджетних коштів; літнього оздоровлення дітей тощо.

 

Учасники зустрічі констатували, що важливим блоком питань, на які слід звернути увагу в ході підготовки пропозицій до регіональної угоди, є врахування знаменних дат, які відзначатиме Черкащина наступного року – 200-річчя з дня Т.Г.Шевченка та 60-річчя утворення області.

 

Представники сторін соціального діалогу запропонували робочій комісії узагальнити пропозиції до обласної регіональної угоди та підписати її на початку вересня. Загалом вона стане складовою частиною виконання обласної комплексної програми «Будуємо нову Черкащину» та соціальних ініціатив Президента України В. Ф. Януковича.

 

Федерація професійних спілок Черкаської області