ukrtransgaz

В ПАТ «Укртрансгаз», схоже, повертаються примари «буремних» 90-х.

Працівникам УМГ «Прикарпаттрансгаз» затримали зарплату за червень.

Нагадуємо, що трудове законодавство (ст.115 КЗпП України) встановлює граничний термін: «не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата».

За іронією долі цьогоріч ця дата припала на 7 липня – народне свято Івана Купала. Тож, певно, не один «трансгазівець» із свічкою в руках шукав опівночі «жар-цвіт» папороті, що здатен відкрити заховані скарби. Швидше за все безуспішно, бо станом на ранок 23 липня зарплату за червень все ще не виплачено, хоча вже сплив і строк виплати липневого авансу.

Можливо, це ще не привід бити на сполох, хоча така затримка в період літніх відпусток та підготовки до школи боляче вдарила не по одному родинному бюджету.

Однак, в уряді подібні ситуації розцінюють інакше. Так на початку року Міністерство соціальної політики попросило профспілки негайно повідомляти про будь-які відомі їм факти затримки із виплатою зарплати. «Ми зацікавлені в отриманні достовірної інформації про стан виплати зарплат. Просимо представників профспілок напряму повідомляти Міністерство соціальної політики про наявні негативні факти, щоби ми могли оперативно реагувати на них», - через ЗМІ закликав профспілки директор департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства Олександр Товстенко.

До цього часу профспілкові комітети УМГ «Прикарпаттрансгаз» утримувались від фіскальних кроків, зважаючи на аналогічну ситуацію в усіх філіях та структурних підрозділах ПАТ «Укртрансгаз». Однак, як повідомив голова об‘єднаного профкому Я.Концур, профком готується до рішучих дій: «Профспілка не може допустити повторення кризової ситуації із заборгованістю по зарплаті 1998-1999 років, тим більше на підприємстві, яке навіть після реорганізації у публічне акціонерне товариство стовідсотково залишилось у державній власності. Вже підготовлені проекти відповідних заяв та звернень у вищестоящі господарські та профспілкові структури, а також до контролюючих державних органів. Чи підуть вони у рух має вирішити позачергове засідання об‘єднаного профкому.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області