navchannya

 

Державним службовцям постійно доводиться вирішувати низку непростих проблем. Вкрай важлива, як застосовуються стимули для підвищення ефективності їх праці, як здійснюється соціальний захист держслужбовців. Про це належить знати профспілковим організаціям галузі.

 

Можна з певністю стверджувати, що ці питання постійно знаходяться в полі зору Надвірнянського райкому профспілки держустанов. Головою районного комітету обрано шановну в районі людину – Богдана Вінтоняка. Він введений до складу колегії райдержадміністрації, член конкурсії комісії та член районної ради з питань життєдіяльності населення, до функції якої входять проблеми реалізації державної політики в галузі безпечної роботи, профілактики побутового травматизму. Відповідно і голови профкомів та профорганізатори входять до складу конкурсних та атестаційних комісій державних установ.

 

Під постійним контролем знаходяться 13 колективних договорів в установах, де є профспілкові організації. На основі соціального діалогу у квітні 2011 року укладена угода між Надвірнянською держадміністрацією, районною радою та райкомом профспілки на 2011-2015 р.р.

 

Відповідно до положень даної угоди та колективних договорів здійснено ряд заходів щодо опалати, поліпшення умов праці держслужбовців. З цією в минулому році використано на проведення ремонту службових приміщень, придбання оргтехніки 2,3 млн. грн., що сприяло підвищенню ефективності роботи працівників.

 

В усіх колективних договорах є відповідні зобов”язання адміністрацій щодо перерахунку коштів первинним профспілковим організаціям в розмірі не менше 0,3 відсотка фонду зарплати на культмасову, фізкультурну та оздоровчу роботу. На ці ж цілі в минулому році спрямовано 83,5 тис. грн. профспілкових коштів. Тому у спілчан є можливість цікаво проводити своє дозвілля, задовольняти духовні потреби. З цією метою проводились поїздки спілчан в Зарваницький та Гошівський монастирі, до Кам”янець-Подільської та Хотинської фортець, на соляні озера Закарпаття.

 

Зміцненню здоров”я держслужбовців сприяють проведення щорічних районних спартакіад. А команда райкому профспілки з лижних гонок в 2012 році посіла третє призове місце в обласній спартакіаді з цього виду спорту.

 

В нинішніх умовах головам профкомів, профорганізаторам необхідні належні знання. В практику роботи райкому профспілки ввійшо проведення семінарів профактиву, на яких розглядаються питання організаційної роботи, колдоговірної діяльності, поліпшення мотивації профспілкового членства.

 

Так, в семінарі профспілкових активістів взяли участь голова Надвірнянської райдержадміністрації Юрій Касіянчук та голова обкому галузевої профспілки Ніна Гушпіт. Йшлося про шляхи розвитку соціального діалогу, роль профспілки в питаннях підвищення заробітної плати держслужбовцям. Голові райкому профспілки Богдану Вінтоняку вручено “Відзнаку” Цетрального комітету галузевої профспілки за значну роботу щодо соціально-економічного захисту спілчан.

 

Під час навчання профактиву до його відома доводяться інформації з питань діяльності ЦК та обкому галузевої профспілки, Федерації профспілок України, первинних профорганізацій району. При цьому проводиться обмін досвідом роботи учасників навчання.

 

Великого значення надається організації інформаційної роботи. В райкомі профспілки у всіх профорганізаціях оформлені профспілкові стенди та кутки.

 

Однією з ефективних форм інформаційної роботи є звіти виборних профорганів району. Саме на таких зборах первинні профорганізації доводять до відома членів профспілки інформацію, як про свою роботу, так і про діяльність вищестоячих профорганів. У звітних зборах беруть участь члени райкому, обкому профспілки, керівники держустанов, що дає можливість спілчанам порушувати життєво важливі питання трудових колективів.

 

Райком профспілки, первинні організації і далі працюють над вдосконаленням напрямів інформаційної діяльності та навчання профактиву відповідно до програми дій профспілки.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області