IMG 20191023 121700 231

 

 

 

Глобальні процеси цифровізації, модернізації виробничих процесів, зміни умов праці стають не тільки фактором виникнення нових можливостей для працівників та людей, які виходять на ринок робочої сили, але й формують нові суттєві виклики, пов'язані із вивільненням значної кількості представників традиційних професій та спеціальностей, зникненням цілих галузей виробництва. У світлі останніх подій особливої актуальності набувають питання зайнятості у секторі гіг-економіки та її правового регулювання.

 

Сьогодні, 23 жовтня, у Київському національному економічному університеті ім. В.Гетьмана розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція "СФЕРА ЗАЙНЯТОСТІ І ДОХОДІВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ: МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ, ВИКЛИКИ ТА ДОМІНАНТИ РОЗВИТКУ".

 

Насичена програма конференції передбачає виступи представників наукової спільноти з актуальних тем з наступних питань:

- проблеми зайнятості старіючої робочої сили в smart-економіці (Лібанова Е.);

- безумовний базовий дохід як імператив розвитку цифрової економіки (Гриценко А.);

- розвиток сфери зайнятості в умовах цифрової економіки: проблеми та перспективи (Лісогор Л.);

- асиметрії в оплаті праці: причини та наслідки (Лопушняк Г.);

- управління процесами регулювання оплати праці в контексті забезпечення кадрової безпеки (Костишина Т.);

- тощо.

 

IMG 20191023 121657 593

 

Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін виступив з доповіддю на тему: "Трудові відносини в умовах цифрової економіки: виклики, загрози, роль профспілок" та серед основних проблем зайнятості на "платформах" та політик їх функціонування виокремив порушення права на відпочинок працівників цифрових платформ, позбавлення права на соціальний захист в частині страхування від нещасних випадків під час здійснення своєї діяльності, можливості виходу на лікарняний, подальшого гідного пенсійного забезпечення. До того ж, державний та місцевий бюджети, Пенсійний фонд України недоотримують значних коштів. Також були представлені закордонні практики організації профспілкового руху працівників таких платформ як Uber, Glovo, Uber Eats, Deliveroo та ін.

 

Департамент з питань економічного розвитку та ціноутворення