20200220 134309 09

Актуальне інтерв’ю з головою Асоціації профспілок «Білоруський Конгрес демократичних профспілок» Олександром ЯРОШУКОМ, який очолює об’єднання майже 18 років і обирався на цю посаду шість разів, а у профспілковому русі - з 1999 року.

- Скажіть, кого сьогодні представляє «Білоруський Конгрес демократичних профспілок», які долає проблеми та виклики?

- БКДП утворився у 1993 році як незалежне профспілкове об’єднання до якого зараз входять 4 організації: найпотужніша, - це Білоруська незалежна профспілка (БНП) – гірники, шахтарі, нафтопереробники, хіміки, транспортники та інші, скромніша за масштабами - Вільна профспілка металістів (СПМ) - металообробники, багатопрофільна - Вільна профспілка Білоруська (СПБ) - енергетики, хіміки, освітяни, Білоруська профспілка працівників радіоелектронної промисловості (РЕП). Це майже 10 тис. членів.
Нажаль, створення незалежних профспілок не набрало свого часу достатньої динаміки, тому що в 1994 році був законсервований політичний процес в країні, всякий розвиток громадських організацій і зокрема, профспілок. Це відбувалося поступово, і остаточно набуло оформлення у 1999 році, коли був виданий Декрет, який ввів замість повідомної, дозвільну форму для політичних партій, громадських організацій і профспілок. З тих пір ми практично не змогли створити жодної організації…

Детальніше

Розмову вів
Юрій Работа