11223720

 

Сьогодні, 23 листопада, відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, у якому взяв участь заступник Голови ФПУ Сергій Українець, який прокоментував окремі результати роботи Комітету.

 

Перше: сформовано робочу групу, де будуть представлені окрім народних депутатів України по три представники від профспілок, роботодавців, КМУ, а також залучені вчені, юристи трудового права, практики із застосування трудового законодавства, представники кадрових служб підприємств і 1 грудня ц.р. вже має відбутись перше засідання робочої групи.

Керівнику робочої групи голові Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Л.Денісової запропоновано призначити чотири заступники: одного – народного депутата і по одному заступнику від сторін профспілок, роботодавців і Уряду.

Затверджено офіційний регламент і графік роботи групи.

Досягнуто домовленості, що робоча група закінчить свою роботу лише тоді, коли буде повністю опрацьований увесь пакет пропозицій до проекту ТК від сторін соціального діалогу і народних депутатів. Також має бути взято до уваги той фактор, що на проведення експертизи МОП, куди вже направлено проект ТК, потрібно близько 4-місяців. До офіційного затвердження регламенту, прийнято рішення, що на кожному засіданні робочої групи почергово будуть головувати представники від сторін. Черга профспілок головувати – при розгляді 3-й книги ТК «Умови праці».

Друге питання: прийнято рішення про передачу до розгляду у першому читанні і прийняття за основу низки законопроектів, які підтримані профспілками. Це законопроекти, спрямовані на соціальний захист внутрішньо переміщених осіб і підвищення соціального захисту ветеранів війни.

При розгляді законопроекту щодо виключення з переліку святкових днів 2 Травня – Дня міжнародної солідарності трудящих профспілки висловили свою категоричну незгоду з такою законодавчою новацією, тому що за результатами аналізу використання робочої сили, проведеного профспілками, економіка і бізнес не готові надати повноцінну зайнятість працівникові у додатковий робочий день. Зараз десятки тисяч людей працюють не повний робочий день, або тиждень, тому в даних умовах економічного ефекту досягнуто не буде.

Пропозиція профспілок підтримана депутатами і Комітет проголосував проти прийняття за основу цього законопроекту.

Третє: законопроект, яким пропонувалося в Фондах соціального страхування ввести крім профспілок, Уряду і роботодавців, представника ще від однієї сторони – організацій постраждалих на виробництві. Від профспілок було наведено переконливі доводи, чому цього недоцільно робити: насамперед, це потребує внесення змін до існуючого законодавства про соціальний діалог і соціальне страхування, а головне полягає в тому, що ці організації мало чисельні у порівнянні з профспілками. У той час саме профспілки представляють інтереси десятків тисяч спілчан, які є постраждалими на виробництві, наприклад у вугільній, металургійній, або хімічній промисловості, будівництві та ін. галузях.

В той самий час профспілками запропоновано згаданим громадським організаціям брати участь у роботі громадської ради, що створюється при фонді.

Комітет підтримав позицію профспілок і прийняв рішення про направлення законопроекту на доопрацювання.

 

Прес-центр ФПУ