1291385705.275810 14

 

Питання зайнятості є тим питанням, від якого залежать добробут громадян, настрої в суспільстві, довіра до влади всіх рівнів. Воно є надзвичайно актуальним і потребує системного підходу до його вирішення. Саме про це йшлося в ході засідання “круглого столу” на тему: ”Соціальне партнерство – запорука ефективної зайнятості”.      

       В даному заході взяли участь сторони соціального діалогу: від сторони органів влади - директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Ярослав Лаган, заступник начальника управління праці цього департаменту – секретар обласної тристоронньої соціально-економічної ради  Олександра Гринів, заступник начальника територіальної державної інспекції з питань праці в Івано-Франківській області Мирослава Клим, від сторони профспілок - голова обласної ради профспілок області Ігор Басюк, від сторони роботодавців - голова Івано-Франківської міської територіальної організації роботодавців Володимир Тихонський і директор фірми “Лік” Василь Луців.

       Відкрив засідання “круглого столу” директор обласного центру зайнятості Григорій Горбаль. В своєму виступі керівник регіональної служби зайнятості презентував діяльність служби зайнятості області, зазначивши, що досягти позитивних результатів щодо підвищення рівня зайнятості населення, зниження рівня безробіття, запровадження новацій Закону України ”Про зайнятість населення” вдалося завдяки ефективній взаємодії служби зайнятості з владою, профспылками, роботодавцями, іншими соціальними партнерами. Зокрема, службою зайнятості області  працевлаштовано 119 безробітних громадян на нові робочі місця із здійсненням  компенсації витрат роботодавцю з них 77 осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, 403 особи у віці старше 45 років в області отримали ваучер для перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації.

       Директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Я.Лаган звернувся до сторін соціального діалогу щодо надання пропозицій з вдосконалення Програми зайнятості населення області на період до 2017 року, а також до рейтингових показників “Соціальної карти регіону” за питань ринку праці.

       В ході зустрічі учасники круглого столу обговорили і ряд інших питань. Зокрема про роль профспілок у забезпеченні ефективної зайнятості населення області вів мову голова Ради профспілок області І. Басюк. Про складові успішної співпраці роботодавців зі службою зайнятості щодо забезпечення підприємств кадрами поінформував голова Івано-Франківської міської територіальної організації роботодавців В.Тихонський. Заступник начальника територіальної державної інспекції з питань праці М.Клим та заступник начальника управління праці О.Гринів висвітлили проблемні питання легалізації робочих місць та заробітної плати.

       Всі інші учасники “круглого столу” брали активну участь в обговоренні питань, винесених на порядок денний, та внесли пропозиції щодо покращення ситуації на ринку праці області, посилення забезпечення соціальної захищеності працездатного населення, легалізації та виведення з “тіні” заробітних плат. 

 

           Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області