IMG 0082

 

19 серпня у ВАТ " Запоріжсталь" відбулася прес-конференція, в якій брали участь генеральний директор комбінату Р.Шурма, голова Центрального комітету Профспілки металургів і гірників України В.Казаченко, голова Запорізької обласної ради В.Межейко, в.о. генерального директора "Бюро Верітас Україна" І.Соколов. Ростислав Шурма підвів підсумки своєї роботи за минулий рік та довів до відома присутніх основні показники діяльності підприємства.

Колективу комбінату є чим пишатися. За сім місяців 2013 року запоріжсталівці збільшили виробництво сталі на 1,3% та прокату на 3,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. З січня по липень було вироблено 1852 тисячі тонн чавуну, 2208 тисяч тонн стали і 1862 тисячі тонн прокату.

"Сьогодні металурги переживають не кращі часи, - прокоментував ситуацію Володимир Казаченко. - Проте, незважаючи на кризу на світових ринках і падіння цін на багато видів металопродукції, на " Запоріжсталі" не знижуються обсяги виробництва, зберігаються робочі місця. За підсумками роботи у першому півріччі поточного року був отриманий прибуток близько 143 мільйонів гривень. Серед українських металургів - це кращий результат".

У зоні особливої уваги адміністрації комбінату - модернізація виробництва, яка передбачає цілий комплекс технологічних рішень по зниженню енерговитрат і впровадженню енергозберігаючих технологій. Виконання цієї масштабної програми вплине не лише на подальше підвищення ефективності виробництва, але і, як результат, істотно поліпшить екологічну ситуацію в регіоні.

У рамках програми модернізації на підприємстві впроваджено проект по введенню в експлуатацію базисного складу вугілля в комплексі установки по вдуванню пиловугільного палива в доменному виробництві. Повний об'єм інвестицій в цей проект склав 1 мільярд гривень. У травні 2013 року відбувся запуск в експлуатацію агломераційної машини №1 з високотехнологічним газоочисним устаткуванням (інвестиції в проект близько 240 млн. грн).

Сьогодні на комбінаті відбувається активне будівництво лінії соляно-кислотного травлення, почате в січні 2013 року. Вартість об'єкту - 730 мільйонів гривень, ефективність - скорочення на 83% викидів пари сірчаної кислоти і повна ліквідація викидів від цеху холодної прокатки в Дніпро. Завершити цей проект планується в квітні 2014 року.

Триває реалізація програми по обладнанню газоочисним устаткуванням всіх наявних агломашин. На 2013 рік заплановано будівництво газоочисної установки за агломашиною №2, інвестиції в проект - близько 75 мільйонів гривень.

У програму модернізації та реконструкції виробничих потужностей в 2012 році було інвестовано близько 450 мільйонів гривен.

Разом з виробничими питаннями значну увагу учасники прес-конференції приділили соціальній складовій сьогодення " Запоріжсталі".

Відповідаючи на питання журналістів, Р.Шурма та В.Казаченко відзначили, що між адміністрацією підприємства і профспілковим комітетом ПМГУ налагоджений ефективний соціальний діалог, результатом якого є сильний колективний договір, що захищає інтереси працівників "Запоріжсталі". Генеральний директор комбінату підкреслив, що в першому півріччі поточного року повною мірою виконано всі 120 заходів, запланованих в колдоговорі. Вартість цих заходів в минулому році в перерахунку на одного працівника складає близько 11 тисяч гривень. Ця сума містить додаткові пільги на медичне обслуговування, оздоровлення і відпочинок, отримання матеріальної допомоги, організацію дозвілля тощо.

Та все ж головним показником дієвості соціального партнерства адміністрації та профкому є рівень заробітної плати трудящих. У першому півріччі поточного року цей показник виріс в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 14% і склав 5716 гривен. Зарплата представників основних професій (горнові, вальцювальники, сталевари) досягла 10-12,5 тисяч гривень.

У числі пріоритетів адміністрації та профспілкового комітету - охорона життя і здоров'я запоріжсталівців, створення нормальних умов праці на кожному робочому місці.

Вже рік на комбінаті реалізується програма капітальних ремонтів санітарно-побутових приміщень основних цехів. У 2012 році в цю програму було вкладено 920 тисяч гривень. Розмір інвестицій другого етапу - 2,2 мільйона гривень. У забезпечення оптимального питного і температурного режиму комбінат вклав більше 730 мільйонів гривень.

Турбуються профком та адміністрація і про майбутнє "Запоріжсталі" : на підприємстві розвивається спортивна і культурно-масова робота, проходять конкурси професійної майстерності і науково-технічні конференції. За 7 місяців 2013 року на роботу у ВАТ "Металургійний комбінат " Запоріжсталь" було прийнято 225 випускників ВНЗ і коледжів.

"Наше суспільство звично протиставляє прагнення до зростання прибутку і розвиток соціальної сфери підприємства, що вимагає великих фінансових вкладень, - озвучив свою точку зору генеральний директор ВАТ "Запоріжсталь" Ростислав Шурма. - А мені здається, це речі взаємодоповнюючі. Заробити прибуток можна тільки у тому випадку, якщо колектив повністю розділяє цінності, проголошені компанією. Я переконаний, що людина любитиме рідний комбінат, дорожитиме своїм робочим місцем тільки тоді, коли буде відчувати повагу до своєї праці з боку адміністрації, турботу про себе і упевненість у своєму завтрашньому дні. А для цього комбінат повинен працювати прибутково, оскільки тільки з прибутку можна фінансувати серйозні соціальні програми, підвищувати заробітну плату. І мені здається, що в цьому питанні ми повністю порозумілися з профспілковим комітетом і його головою Леонідом Анісімовим. Сьогодні ми, завдяки конструктивній позиції профкому підприємства і Центрального комітету ПМГУ, разом йдемо по цьому шляху. І я впевнений, що нас чекає успіх".

Позитивну оцінку співпраці адміністрації і профкому підприємства, розвитку соціальної сфери комбінату дав голова ЦК ПМГУ Володимир Казаченко: "Останнім часом на "Запоріжсталі" відбуваються помітні зміни: зростає ефективність виробництва, модернізуються технологічні процеси, інтенсивно розвивається соціальна сфера. Немає сумнівів, що і надалі соціальний діалог представників бізнесу і Профспілки на комбінаті не втратить своєї актуальності і служитиме підвищенню рівня життя українських металургів".

 

 

Елеонора Сіліверстова

Фото автора

 

IMG 0094