2013 154 007

IV з'їзд Профспілки працівників вугільної промисловості України, якій відбувався 10-11 вересня у Будинку профспілок, ухвалив актуальні і важливі рішення щодо забезпечення законних прав та інтересів працівників галузі.

У роботі форуму взяли участь міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький,  голова Фонду держмайна України Олександр Рябченко, заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Заслухавши та обговоривши доповідь голови Укрвуглепрофспілки Віктора Турманова, форум гірняцького профспілкового активу визнав роботу ЦК профспілки за період з вересня 2008 року по вересень 2013 року задовільною.

Обговоривши ситуацію у вугільній промисловості, з'їзд також затвердив ряд вимог і пропозицій до Верховної Ради України, Кабінету міністрів, Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Фонду держмайна, власникам вугільних підприємств щодо поліпшення економічної обстановки в галузі, підвищенню соціально - економічного захисту трудових колективів.

Зокрема, з'їзд звернувся до парламенту й уряду з пропозицією забезпечити бюджетне фінансування вугільної промисловості, яке дозволить разом із переглядом цінової політики на вугільну продукцію фінансово збалансувати роботу підприємств галузі, виконувати програми охорони праці та здоров'я , в тому числі щодо забезпечення засобами індивідуального захисту , реалізації в повному обсязі положень Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

З'їзд Укрвуглепрофспілки зазначив, що при прийнятті рішень на державному рівні щодо реструктуризації підприємств галузі необхідно передбачати розробку комплексу організаційно - фінансових заходів з попередження неплатоспроможності підприємств , створенню умов для розвитку територій і робочих місць , оптимально збалансованих умов для державного та приватного секторів економіки у вугільних регіонах.

З'їзд наполягає на першочерговому розгляді Верховною Радою законопроектів щодо внесення змін до Гірничого закону України , які нададуть право на виділення безкоштовного побутового палива шахтобудівникам і рятувальникам; на компенсацію оплати за газ, електроенергію та опалення особам, які мають право на пільгове побутове паливо , але проживають у будинках , обладнаних непечним опаленням ; на надання згаданих пільг і компенсацій пенсіонерам -шахтарям не тільки після, але і в процесі закриття (ліквідації) підприємства. Укрвуглепрофспілки також пропонує прийняти зміни до держбюджету України на поточний рік у частині виділення додаткового фінансування на забезпечення працівників шахт засобами індивідуального захисту та внести зміни до Закону « Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» , спрямованих на усунення диспропорцій у розмірах пенсій.

З'їзд також звернувся до Кабміну, Міненерговугілля, Фонду держмайна, власникам і роботодавцям вугільних підприємств з низкою пропозицій і вимог.

Від імені Федерації профспілок України та її Голови Юрія Кулика делегатів з'їзду привітав заступник голови ФПУ Сергій Українець. Він зазначив, що профспілка вугільників - один з найбільш потужних і ефективних професійних спілок, що входять у Федерацію. Говорячи про роботу Укрвуглепрофспілки, він визнав, що організація та її лідери змогли побудувати механізм ефективної взаємодії з владою , керівниками підприємств та галузевим бізнесом. «І головне, змогли переконати їх у необхідності істотних соціальних змін на користь трудових колективів» , - оцінив розвиток соціального діалогу в галузі Сергій Українець, зауваживши, що традиційно висока готовність шахтарів до колективних дій дисциплінує бізнес, що дуже важливо для досягнення цілей профспілки.

Заступник голови ФПУ також відзначив роботу профспілки вугільників та його лідера Віктора Турманова по створенню і модернізації законодавчої бази, спрямованої на зміцнення соціального захисту працівників і ветеранів галузі, а також на розширення прав профспілки при реформуванні та реорганізації галузі. Крім того, Сергій Українець високо оцінив досягнення Укрвуглепрофспілки у сфері оплати та охорони праці. «У звітному періоді заробітна плата у вугільній промисловості зросла в два рази, - підкреслив він. - Так, стартовий рівень був низьким , але, тим не менш, ні один інший галузева профспілка не може похвалитися досягненням подібних темпів зростання. Зараз вугільники - лідери в країні за цим показником. В інтересах шахтарів ведеться потужна колдоговірної робота, а також укладено і постійно модернізується Галузева угода».

Також було відзначено, що Профспілка вугільників сформувала найпотужніші у Федерації правову і технічну інспекції для контролю за дотриманням соціально-економічних і трудових прав гірників. У звітному періоді профспілка отримав серйозні важелі впливу на сферу промислової безпеки та охорони праці, розширивши права технічної інспекції праці.

«Це далеко не повний перелік зробленого у звітному періоді , але кожен з цих пунктів вважав би за честь записати у свій актив будь-якої з 43 профспілок, що входять у Федерацію, - зазначив Сергій Українець. - Сьогодні профспілки ставлять перед собою амбітні цілі , досягнення яких можливо тільки за рахунок нашої солідарності і єдності».

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький у своєму виступі на форумі наголосив на тому, що за минулі після III з'їзду Укрвуглепрофспілки п'ять років складалися конструктивні відносини між галузевим міністерством та лідерами Профспілки працівників вугільної промисловості України. «Завдяки спільним зусиллям профспілкових комітетів та керівників підприємств нам вдалося вийти на стабільне зростання обсягів видобутку вугілля, - відзначив Едуард Ставицький. - Тільки за останні три роки рівень видобутку в Україну збільшився на 10,7 млн. тонн або 14%. У 2012 році українськими шахтарями видобуто 86 млн. тонн вугілля , що на 4 млн. тонн перевищує обсяг 2011 року та є найвищим показником за останні 10 років».

Галузевий міністр зазначив, що уряд і Президент України фінансово підтримують вугільну промисловість, реалізацію галузевих програм, підкресливши, що зростання бюджетного фінансування з року в рік зростає.

Делегатів з'їзду також привітав голова Глобального профспілки «IndusrtiALL» Юрки Райна.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 154 008