pppppp yuyu

Трудівники нафтогазового комплексу вміють не тільки добувати “чорне золото” і газ, забезпечуючи енергетичну незалежність держави. Серед них є немало талановитих особистостей, які вміють творити і цінувати красу. Про це засвідчує виставка творчих робіт працівників нафтової і газової промисловості Прикарпаття, присвячена професійному святу, яка експонується зараз в обласному краєзнавчому музеї. Організаторами виставки стали обласна рада галузевої профспілки та громадська організація “Роси Карпат”.

Цей мистецький захід викликав неабиякий громадський резонанс. На її відкритті були господарські керівники, голови профкомів нафтогазового комплексу. На виставці представлено близько 300 робіт декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва, різноманітних жанрів, які відзначаються належним художнім рівнем, хоч авторами їх є працівники нафтової і газової галузі.

На початку виставки привертає увагу святковий коровай, своєрідний витвір мистецької кулінарії, який спекла овочівник Богородчанської філії “Агрогаз” ПАТ “Укртрансгаз” Марія Зубик. Це символічний образ того, що хлібороби і нафтовики тісно пов”язані своєю виробничою діяльністю.

Найширше на виставці представлені твори художньої вишивки, в тому числі бісером. Оригінальні рушники – то витвір рук працівниці НГВУ “Долинанафтогаз” Марії Марусаж. Звертає на себе увагу портрет Тараса Шевченка, який технікою макраме виконала працівниця Івано-Франківського науково-дослідного проектного інституту Ірина Ковальчук. Релігійна тематика, образи Ісуса Христа та Діви Марії превалюють в багатьох творах вишивальниць.

Немало художніх декоративних робіт представили на виставку трудівники НГВУ “Надвірнанафтогаз”. Серед них виділяються жіночі прикраси – гердани, виготовлені завідуючим лабораторією цього управління Володимиром Вульчиним.

Милують око своєрідні художні вироби із шкіри, автором яких є працівниця НГВУ “Долинанафтогаз” Тетяна Руда. А композицію “Лісова фантазія”, виговлену технікою сухої різьби, підготував оператор Долинського газопереробного заводу Олег Футерко.

Значна виставкова площа відведена для художніх фотографій. Їх тематика різноманітна: мальовничі гірські пейзажі, натхненна праця людей при видобутку і транспортуванні нафти та газу. Серед них виділяються фотороботи Петра Лавришина, пенсіонера, який трудився у Долинському лінійному виробничому управлінні магістральних газопроводів.

Замилування глядачів викликає фотоколаж “Єдність поколінь”, який підготувала працівниця науково-дослідного проектного інституту Віра Гаврильців.

Виставка засвідчила щире захоплення прекрасним багатьох виробничників галузі, для яких художня творчість стала життєвою потребою.

Було б добре, аби виставка “Хвала натруженим рукам, що нафту й газ дарують нам” стала пересувною і демонструвалась також в інших містах Прикарпаття. Зокрема, там, де трудяться нафтовики і газовики. Хай би відвідувачі помилувалися витвором рук своїх земляків.

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області