Изображение 422

        

Сьогодні, 24 вересня на Дніпропетровському трубному заводі відбувся організований профспілковим комітетом при підтримці обкому профспілки металургів і гірників та за присутності засобів масової інформації мітинг протесту трудящих проти дій власників, спрямованих на масове звільнення працівників та закриття підприємства.

         Ситуація на заводі, який простоює з 1 травня цього року, зараз загострюється. Незважаючи на запевнення вжити заходів з відновлення виробництва й збереження робочих місць, адміністрація ДТЗ продовжує звільнення трубників.

         Найгірше, що, як засвідчило останнє засідання спеціальної комісії облдержадміністрації по цьому заводу, його керівництво не має конкретних проектів щодо подальших перспектив. Може тому, адміністрація й продовжує вперто відмовляться від розмови з колективом та профспілковим комітетом. Продовжує ховатися в тіні й справжній власник ДТЗ. Не було керівників підприємства і на мітингу.

         А то б вони почули на свою адресу чимало гнівних докорів від заводчан, які вже доведені до відчаю.

         Більше сорока років переступає поріг прохідної ДТЗ працівник трубоелектрозварювального цеху Микола Живонос. З болем розповідав на мітингу ветеран, він же голова цехового профспілкового комітету, про те, до чого довели, ще донедавна процвітаюче підприємство його нинішні власники. Ось вже п’ять місяців 150 працівників цеху, висококваліфікованих спеціалістів, годувальників своїх родин, як і інші заводчани, вимушені перебувати у вимушеній відпустці з ініціативи адміністрації і жити на копійки у вигляді двох третин від заробітку, котрі взагалі завтра можуть перетворитися на вихідну допомогу … з нагоди звільнення. І це - на фоні стрімкого зростання вартості життя. Люди вже не зводять кінці з кінцями. Що ж, не дай Бог, буде завтра, коли вони отримають статус безробітних, та ще й при тому, що останніми місяцями центрами зайнятості виплати безробітним хронічно затримуються?!.

   Неодноразово адміністрація обіцяла відновити роботу цього одного з провідних цехів, однак для цього нічого не зроблено. Немає можливості чи бажання? У багатьох трубників, з якими розмовляв, взагалі складається враження, що їхнє підприємство добивають свідомо, але це чомусь в державі нікого не турбує.

     Повним ходом йдуть звільнення в цеху безшовних труб, голова якого Любов Ткачова закликала владу не доводити людей до радикальних дій і втрутитися в ситуацію та врятувати трубний та його трудовий колектив.

     Аналогічні заклики пролунали й з вуст інших заводчан – учасників цієї акції.

Голова обкому галузевої профспілки Василь Шеченко та профлідер ДТЗ Віктор Доброскок розповіли трудящим про дії, які вживаються профспілкою на всіх рівнях для врегулювання ситуації. Згадувалось і про те, що днями президія облпрофоб’єднання, розглянувши ситуацію на ДТЗ, підтримала ці кроки ПМГУ й закликали всі профорганізації області виявити солідарність з трубниками (що вже багатьма й зроблено – заяви і телеграми галузевих профспілок пішли на адресу органів влади).

         На підтримку колег також виступив на мітингу член ЦК профспілки металургів та гірників України, профактивіст підприємства «Інтерпайп -Нижньодніпровський трубопрокатний завод» Віталій Яницький. Тут же були й представники інших підприємств галузі – профактивісти заводів «Дніпрометиз», ім. Петровського, Орджонікідзевського ГЗК» та ін.

         Учасники акції висловили вимоги відновити роботу підприємства та зупинити масове скорочення його працівників, виконувати положення колективного договору та регіональної угоди. Заводчани також збираються повторно звернутися з цих питань до керівництва держави і області. А у разі подальшого ігнорування їхніх вимог - провести нові протестні акції.

 

                                     В.Коврига,

зав.прес-центром   Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 

 

Изображение 401

 

Изображение 405

 

Изображение 383

 

Изображение 393

 

Изображение 392