m grom univers

Однією з ефективних та дієвих форм правоосвітньої роботи з профспілковим активом на Миколаївщині є щоквартальна робота громадського Університету правових знань, організованого Миколаївською обласною радою профспілок та відділенням Національної служби посередництва та примирення в Миколаївській області.

26 вересня п.р. в рамках громадського Університету правових знань проведено чергове, двадцять третє, заняття, присвячене темі: «Нестандартна» зайнятість населення: прояви, наслідки, шляхи запобігання».

Проведення заходу дозволило підняти проблемні питання у сфері зайнятості, особливо актуальні у контексті проведення Року боротьби профспілок проти нелегальної зайнятості та "тіньової" виплати заробітної плати.

У ході заняття завідувач відділу з соціально-економічних питань облпрофради Анна Шарова висвітлила сутність «нестандартної» зайнятості та її відмінності від «стандартних» трудових відносин, визначила основні форми організації праці, що можуть бути віднесені до «нестандартної» зайнятості. Учасники заняття отримали інформацію про такі поняття, як аутсорсинг, аутстаффінг, лізинг персоналу, дистанційна зайнятість, надомна праця, нестійкі умови праці та ін. Доповідач також зупинилась на питанні законодавчого та нормативно-правового регулювання різноманітних форм зайнятості в Україні, у тому числі – щодо займаної праці – у новому Законі України «Про зайнятість населення».

Окремо було зазначено і про приховані трудові відносини, їх масштаби та негативні наслідки, серед яких – виродження і недієвість основних способів захисту трудових прав. Також в ході заняття було розкрито основні шляхи мінімізації соціальних ризиків «нестандартної» зайнятості та можливості соціального діалогу у цій сфері.

З метою забезпечення наочності та покращення сприйняття інформації її виклад супроводжувався демонстраційними матеріалами. Крім того, для подальшого використання здобутих знань всі учасники заходу отримали розроблені облпрофрадою тематичні буклети «Нестандартна» зайнятість населення» та «Неукладання трудового договору: чим ризикує працівник».

Анна Шарова,

завідувач відділу з соціально-економічних питань

Миколаївської облпрофради