2013 169 010

26-27 вересня у м. Києві відбулася координаційна зустріч тренерів Профспілки працівників державних установ України, в якій також взяли участь члени Молодіжної ради профспілки, представники молодіжних регіональних організацій профспілки, члени апарату ЦК Профспілки.

Нагадаємо, що у спільному проекті профспілки Fackförbundet ST Швеції та Профспілки працівників державних установ України підготовлено 36 тренерів, які самостійно проводять семінари і тренінги з працівниками державних установ, профспілковими активістами, членами молодіжних рад Профспілки, керівниками первинних, територіальних та регіональних рівнів профспілки. Теми зазначених занять різноманітні, але їх спільною ціллю є підвищення загального і професійного рівня підготовки членів Профспілки, покращення їх обізнаності і поінформованості з питань застосування законодавства щодо захисту прав та інтересів працівників держустанов, пошук профспілкових активістів і лідерів, які надалі організовуватимуть навчання профспілкової молоді з метою розширення тренерської мережі.

Присутні тренери – Андрій Андрієнко (Кіровоградська обл.), Наталія Герасименко (Полтавська обл.), Алла Соколовська (Хмельницька обл.), Уляна Козубаш (Івано-Франківська обл.), Людмила Татаринова, Алла Ракша, Ігор Воложанін (Херсонська обл.) – отримали можливість ознайомити учасників заходу з власними здобутками та почерпнути нові форми роботи для використання на практиці.

В рамках зустрічі відбулася презентація роботи Молодіжних рад Херсонської та Івано-Франківської обласних організацій профспілки працівників державних установ України. Окрім того, заступниками голови Молодіжної ради ЦК профспілки працівників державних установ України Іриною Орищенко та Олександром Дроздюком запропоновано обговорити в обласних осередках проблемні питання роботи Молодіжних рад профспілки та узагальнити пропозиції, які визначатимуть стратегію роботи з молоддю і молодіжну політику профспілки загалом.

Формат зустрічі передбачав проведення дискусії з актуальних тем розвитку профспілки. Активне обговорення викликали запропоновані питання пошуку форм і методів організаційної роботи, ведення соціального діалогу, формування профспілкових цінностей, залучення молоді до лав профспілки та виховання профспілкових лідерів. До дискусії долучилися запрошені профгрупорги Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського (АР Крим). Для молодих лідерів профспілкового руху була цікавою інформація про роботу Профспілки працівників державних установ України та досвід старших колег по цеху.

Про актуальні питання розвитку профспілки йшлося і у виступі голови ЦК Профспілки працівників державних установ України Нікітіної Тетяни Василівни. Вона розповіла присутнім про ситуацію, що склалася у питанні оплати праці членів профспілки – державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Як повідомлялось раніше, ЦК профспілки не погодив розроблений Нацдержслужбою України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу», оскільки наданий на розгляд законопроект передбачав внесення змін до статті 46 розділу VІ «Оплата праці, заохочення і соціальні гарантії державного службовця», зокрема до абзацу другого частини другої, замінивши слова «не менше двох розмірів мінімальної заробітної плати» словами та цифрами «не менше 1,2 розміру мінімальної заробітної плати». Наразі тривають перемовини за участю керівництва ЦК Профспілки працівників державних установ України, Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів України, Центру реформ при Президентові України, Мінфіну, Мінекономіки, Мінсоцполітики та інших центральних органів виконавчої влади з питань пошуку шляхів забезпечення належної оплати праці державних службовців.

Також Тетяна Василівна висловила занепокоєння організаційною дисципліною в рядах профспілки та недостатньою роботою з ведення соціального діалогу у справі вирішення соціально-економічних проблем трудових колективів. Адже тільки за умови активної громадянської позиції профспілкових лідерів, бажання реалізувати політику Профспілки працівників державних установ України щодо захисту прав та інтересів трудящих і злагодженої роботи усіх рівнів профспілкових організацій можливе формування профспілки нового типу.

На завершення координаційної зустрічі підбиті підсумки роботи її учасників, напрацьовано окремі пропозиції щодо активізації роботи молодіжних рад регіональних організацій профспілки, внесення змін до положення про Молодіжну раду ЦК профспілки працівників державних установ України, апаратом ЦК профспілки надано присутнім матеріали з активізації профспілкової роботи на місцях.

Профспілка працівників державних установ України

2013 169 001