DSCN3031

Закарпатська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України (голова Тетяна Повханич) реалізує на практиці системне навчання профспілкових працівників і активу галузі. Враховуючи те, що в сучасних умовах неможливо вирішувати складні завдання захисту соціально-економічних прав та інтересів людей праці без досвідчених, всебічно підготовлених профспілкових лідерів, підвищення кваліфікації голів осередків та профорганізаторів є одним із головних завдань профспілки. В м. Ужгороді, зокрема, відбувся семінар-навчання голів районних, міських, вузівських організацій профспілки. Крім пізнавального, цей захід мав також і урочистий підтекст, адже нещодавно всі працівники освітянської галузі відзначали своє професійне свято.

Відкриваючи семінар, голова обласної організації профспілки Тетяна Повханич ознайомила його учасників з програмою, окреслила основні аспекти запропонованого тренінгу. Питання планування комісій при райкомах, міськкомах профспілки, профкомах вишів, мотивації профспілкового членства висвітлив у своєму виступі спеціаліст з інформаційної та аналітичної роботи обласної організації профспілки Федір Смірнов. Відпустки педагогічним працівникам – такою була тема виступу спеціаліста обласної організації профспілки Ростислава Чундака. Йшлося про види відпусток, їх тривалість і порядок надання. Оскільки право на відпустку мають працівники, які уклали безстрокові трудові договори на визначений строк, на час виконання певної роботи, сезонні, тимчасові працівники, а також ті, що працюють на умовах сумісництва та неповного робочого часу, на практиці виникає багато питань щодо застосування правових норм, що регулюють різні види відпусток.

Головний бухгалтер обласної організації профспілки Федір Боршош надав інформацію з питань порядку нарахування та виплати відпускних та заробітної плати профспілковим працівникам. Корисним було і спілкування учасників семінару з правовим інспектором праці обласної організації профспілки Федором Чундаком. В режимі діалогу були розкриті питання трудового законодавства, розглянуті особливості надання відпусток працівникам освіти, передбачені законодавчими та нормативно-правовими актами України.

Підсумки фахової дискусії і семінару-навчання в цілому підбила голова обласної організації профспілки Тетяна Повхнич.

На фото:

-         учасники семінару-навчання;

-         виступає голова обласної організації профспілки Тетяна Повханич.

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної