IMG 1195 02

 

У жовтні Кіровоградському обласному профспілковому обєднанню виповнюється 65 років. З цієї нагоди у ФПО відбулося урочисте засідання Ради Федерації профспілок області.

 

У роботі засідання Ради ФПО взяли участь голова ФПУ Юрій Кулик, голова обласної ради Микола Ковальчук, заступник голови облдержадміністрації Віктор Рєзнік, голова обласного об’єднання організацій роботодавців Павло Штутман, Кіровоградський міський голова Олександр Саінсус.

 

Так, Юрій Кулик, вітаючи ювілярів, відзначив високий рівень співпраці профспілок, влади і роботодавців, наприклад, у рамках соціального діалогу обговорювався проект Державного бюджету на 2014 рік. До речі, Прем’єр-міністр України Микола Азаров підтримав позицію профспілок щодо соціальних аспектів проекту Державного бюджету на наступний рік. Виступаючи перед присутніми Юрій Миколайович окреслив проблемами над якими сьогодні працює ФПУ, зокрема, підвищенням іміджу профспілок і залучення до цієї роботи на постійній основі загальнонаціональних телеканалів, підписанням Генеральної угоди (такого затяжного процесу ще не було), підвищенням зарплати бюджетникам, прийняттям у парламенті проекту нового Трудового кодексу тощо. Голова ФПУ торкнувся також болючої на сьогодні проблеми затримки казначейством коштів. «Це непорядок, виплати лікарняних повинні виплачуватися вчасно – ці питання треба брати під свій контроль» - заявив лідер українських профспілок.

 

Як зазначив у своїй доповіді голова ФПО Сергій Петров, з часів зародження профспілок з 1905 року міжспілкові об’єднання створювались і розпадались, а в 1937 році їх було взагалі ліквідовано. Через 11 років Президія ВЦРПС, враховуючи зростання ролі профспілок у житті суспільства, прийняла рішення про їх відновлення. Саме за цим рішенням і було створено облпрофраду, яку у вересні 1990 року було реорганізовано у Федерацію профспілок області. Історія профспілкового руху краю багата на події, пов’язані із справжньою боротьбою профспілок за права трудящих в умовах гострого протиріччя між працею і капіталом. Незважаючи на жорсткий терор і переслідування царського уряду, профспілки брали активну участь в організації страйків, бойкотів, виборюючи поліпшення матеріального становища працівників. Неодноразово змінювалася влада, створювались і зникали політичні партії. На фоні цих процесів професійні спілки проявили неабияку живучість і наочно продемонстрували свій великий потенціал.

 

Дата створення профоб’єднання – 1948 рік. На той час в області діяло 18 обласних галузевих профспілок. Найбільші з них - працівників цукрової промисловості, машинно-тракторних станцій і земорганів, освіти, залізничників і медпрацівників. Налічувалось 104 тисячі членів профспілок. Міжспілковою конференцією було визначено найважливіші завдання профспілкових організацій області: мобілізація всіх робітників, службовців, інженерно-технічних працівників на виконання та перевиконання державних планів, підвищення продуктивності праці; зниження собівартості та підвищення якості продукції і на цій основі підвищення ефективності роботи кожного підприємства області; контроль за виконанням колдоговорів.

 

Позитивним у діяльності профспілок того часу, в тому числі і облпрофради, є те, що за їхньою безпосередньою участю розроблялись державні й місцеві стандарти умов праці, які наприкінці 80-х років сформувались у чітку систему стандартів і реалізовувалися через атестацію робочих місць. В полі зору облпрофради були питання освітньої, виховної, культурно-масової, фізкультурної і туристської роботи, розвитку народної художньої творчості серед трудящих і членів їх сімей, оздоровлення дітей.

 

Проголошення України незалежною державою перехід до ринкової економіки стали вимагати від профспілок нових, нестандартних взаємин з органами державної влади, політичними партіями та громадськими організаціями, переосмислення свого місця і ролі у реформованому суспільстві. З початку своєї діяльності ФПО зайняла послідовну позицію щодо розв’язання проблем у відносинах праці. Варто згадати проблеми зайнятості, викликані приватизацією підприємств, яка здебільшого закінчувалась ліквідацією. Результат: масове безробіття, затримки виплати зарплати.

 

ФПО, її членські організації вживали відповідні заходи, щоб захистити конституційні права спілчан. За сприяння фахівців ФПО в області почались масові звернення до судів, зокрема, порушувалися тисячі справ про виплату зарплати. Використовувалися нові можливості колдоговірної кампанії, за ініціативною профкомів ряду підприємств розривалися контракти з керівниками.

 

На 65-річному шляху вдалось зробити немало. З’явився досвід організації страйків і впливу на владу, серйозні напрацювання в підвищенні ефективності в переговорних процесах. ФПО за те, щоб відносини з органами влади та роботодавцями з’ясовувалися через переговори. Не можна ставати в «глуху» опозицію до влади. Саме ФПО була ініціатором створення обласної ради соціального партнерства. Сьогодні це тристороння соціально-економічна рада, яка має дуже широкі права. З прийняттям закону про соціальний діалог профспілки отримали механізм його реалізації через укладення територіальної угоди. Угода забезпечує представництво профспілкової сторони в структурах влади, можливість впливати на вирішення всіх соціально важливих питань для членських організацій.

 

Багато ще не зроблено. Профспілкам доводиться йти на деякі поступки на всіх рівнях – у країні, на підприємствах весь час складний економічний і соціальний стан. Працювати є над чим. Важливо змінити ставлення до організації всередині самої профспілки – небайдужість кожного спілчанина сприятимуть виконанню захисних функцій.

 

С.Ю.Петров згадав добрим словом ветеранів профспілкового руху, тих, хто творив історію міжспілкового об’єднання.

        

            Прес-центр ФПО

 

IMG 1206 02

 

IMG 1193 02