m2

 

29 вересня п. р. відбулось чергове засідання комісії облпрофради з питань захисту соціально-економічних інтересів членів профспілок під головуванням Володимира Смєлова, голови обласної організації профспілки працівників суднобудування.

Відповідно до порядку денного, на засіданні розглянуто два питання: «Про проект Концепції підвищення престижності праці в Україні», «Про стан виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях області, що перебувають у сфері впливу профспілок».

Проект Концепції підвищення престижності праці в Україні, підготовлений робочою групою Федерації профспілок України та схвалений постановою Президії ФПУ від 03.10.2013 № П-20-6, отримали всі членські організації облпрофради для обговорення та внесення пропозицій. Враховуючи пропозиції галузевих профорганізацій, що надійшли до облпрофради, комісією, після ретельного аналізу проекту Концепції, було прийнято рішення схвалити запропонований документ як стратегічно важливий і необхідний. Водночас відзначено, що проект потребує істотного доопрацювання, систематизації та упорядкування і є цінним лише у випадку подальшого просування в якості комплексної програми державного рівня з відповідним фінансуванням.

У рамках другого питання порядку денного членів комісії було проінформовано про стан та динаміку заборгованості із заробітної плати в області, у тому числі – на підприємствах, що перебувають у сфері впливу профспілок. У зв’язку із тим, що проблема заборгованості в області не втрачає своєї гостроти, прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 18.10.2013 № 295-р «Про вжиття невідкладних заходів з ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати». З урахуванням того, що одним із інструментів профспілок у боротьбі із порушеннями трудового законодавства є громадський контроль, на засіданні комісії було розглянуто питання щодо його планування на проблемних підприємствах облпрофрадою та обласними галузевими профорганізаціями, а також внесення профспілками пропозицій щодо включення підприємств, установ та організацій у план перевірок Територіальної державної інспекції з питань праці у Миколаївській області.

 

  

Миколаївська обласна рада профспілок