node-8909-yamobur

Звернення трудового колективу Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ “Укрнафта” до Прем”єр-Міністра України Миколи Азарова

Ми, делегати конференції трудового колективу Прикарпатського УБР в черговий раз закликаємо Уряд України негайно втрутитися в управління переважно державної акціонерної компанії «Укрнафта». З прикрістю констатуємо, що всі наші попередження про неминуче падіння видобутку нафти і газу у разі подальшого саботажу бурових робіт у товаристві – справджуються.

Сьомий рік поспіль видобуток легких вуглеводнів у ПАТ «Укрнафта» скорочується. Власні плани по обсягах буріння зриваються з причин, не залежних від колективу. В 2012 році виконання плану проходки становило лише 42%, прогнози на 2013 рік також дуже невтішні. Значна кількість працівників знаходиться у довготривалих виробничих простоях, працюють за скорорченим режимом робочого часу.

На противагу профспілковим зусиллям не допустити масових скорочень працівників, для них створюються умови, які призводять до масових звільнень за власним бажанням. З цією метою практикується щоденне дворазове відмічання працівників, які знаходяться в простоях, без врахування специфіки вахтового методу роботи.

Правління ПАТ “Укрнафта” постійно саботує важливі норми Генеральної та Галузевої угоди про ріст середньої зарплати, стимулювання професійної майстерності, закріплення кадрів на виробництві.

Буровики працюють на обладнанні, знос якого перевищив критичну межу. Робота на такому обладнанні стає травмонебезпечною. Низька якість спецодягу та інших засобів індивідуального захисту викликає безуспішні протести як профспілкових організацій, так і органів державного нагляду.

Виробництво цілеспрямовано скорочується. Тим самим знищується стратегічна перспектива України знизити свою енергетичну залежність.

Правління ПАТ “Укрнафта” постійно нарікає на фінансову неспроможність товариства та нерентабельність видобутку. Проте ці твердження спростовуються фінансовими звітами, які свідчать про прибутковість ПАТ “Укрнафта”. Відмовляючи працівникам у гарантованих законом виплатах, створенні належних умов роботи та охорони праці, менеджмент товариства постійно збільшує адмністративні та операційні витрати.

Своєї оцінки очікує і політика фактичної, всупереч Статуту, ліквідації експедицій Прикарпатського УБР, передача перспективних свердловин в оренду приватним компаніям; ефективність відносин з “Дніпроазотом”, на хибність і шкідливість яких і наш колектив, і ряд народних депутатів України вже неодноразово загострювали увагу державних та правоохоронних органів.

Ми впевнені, що держава зобов”язана проаналізувати падіння прибутковості ПАТ “Укрнафта” та подолати небажання її менеджменту розвивати виробництво, нарощувати видобуток нафти і газу, здійснювати пошуково-розвідувальне та експлуатаційне буріння.

У цьому зв”язку трудовий колектив Прикарпатського УБР заявляє про свою підтримку вересневим заявам і Прем”єр-Міністра М.Азарова та Віце-Прем”єр-Міністра Ю.Бойка про готовність зміни керівництва при подальшому нехтуванні державних завдань по збільшенню видобутку нафти і газу.

Однак, необхідно лише підтримувати ці заяви діями, бо ніякого позитивного реагування на урядову критику не відбулося. Працівники Прикарпатського управління бурових робіт і абсолютна більшість всіх чесних трудівників ПАТ “Укрнафта” готові усіма дозволеними законом засобами стимулювати процес повернення керівництва товариства у русло державних інтересів.

Зокрема, заявляємо про готовність колективу розпочати процедуру колективного трудового спору на підтримку вимог щодо безумовного виконання Правлінням ПАТ “Укранафта” всіх норм Генеральної та Галузевої угоди, чинного колективного договору, особливо в питаннях оплати праці та забезпечення зайнятості працівників.

Сподіваємось на розуміння Урядом України наших справедливих вимог.

Звернення затверджено на конференції

трудового колективу Прикарпатського УБР ПАТ “Укрнафта”