1384275886 2 

Федерацією професійних спілок Черкаської області 12 листопада 2013 року було проведено у форматі круглого столу засідання комісії з питань молодіжної політики. Його відкрив і вів голова ФПО Петро Шевченко.

        До порядку денного було внесено два питання, а саме: євроінтеграція України як чинник соціально-економічного розвитку держави та програми молодіжного житлового кредитування в області.

        У обговоренні питань порядку денного взяли участь заступник голови обласної ради Василь Касян, голова ради підприємців, член правління обласного союзу промисловців і підприємців, голова правління ЗАТ «Коопзовнішторг» Анатолій Погребняк, директор регіонального управління ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Олександр Паливода, заступник голови обласної студентської ради при облдержадміністрації Дмитро Сергатий, представники управління юстиції в Черкаській області, обласного центру зайнятості, керівники галузевих профоб’єднань, голови первинних профспілкових організацій та представники студентських рад навчальних закладів міста.

У вступному слові голова ФПО П.В.Шевченко відзначив, що інтеграція України до Євросоюзу дозволить долучитися до його економічних і соціальних програм, отримати доступ до європейської системи освіти, ринку праці. Проте, вплив інтеграції на ринку праці є неоднозначним.

Перевагами євроінтеграції для української економіки та ринку праці є: приведення трудового законодавства до вимог ЄС, покращення інвестиційного клімату, підвищення продуктивності праці, підвищення рівня конкурентоспроможності робочої сили, підвищення стандартів якості життя населення.

Водночас, це створить і серйозні виклики для українського ринку праці, який, одержуючи шанс інтегруватися в єдиний європейський простір, може, разом з тим, зазнати негативного впливу. У зону соціальних ризиків можуть потрапити працівники, вивільнювані внаслідок структурних зрушень, малокваліфіковані, з недостатньою мобільністю. Втрата робочого місця можлива через нижчу конкурентоспроможність робочої сили, неготовність працювати з вищою інтенсивністю на рівні європейських стандартів.

Разом з тим, не всі українські підприємства витримають конкуренцію за умови відкриття внутрішнього ринку. Частину неконкурентоспроможних і неперспективних виробництв буде закрито, а це може привести до зростання обсягів вивільнення. Оптимізація чисельності зайнятих ймовірна в сільському господарстві та вугледобуванні.

Як було заявлено в ході круглого столу, нині більшість громадян України, в тому числі молодь, здебільшого сприймають євроінтеграцію, як суто політичне питання. Що принесе нашій державі підписання Угоди про асоціацію, які наслідки і ризики матимуть економіка, соціальна сфера, врешті-решт, люди, – до кінця не відомо. Адже цей документ має сотні сторінок і безліч додатків.

Водночас було відзначено, що підписання Угоди надасть старт Україні до змін в українському законодавстві, в стандартах життя. Впровадження європейських норм – справа не одного дня і року, але вони мають принести поступальний розвиток економіки, верховенство законів, високий рівень життя, відсутність корупції, соціальну захищеність громадян.

– Європейський союз за роки свого існування перетворився на потужну і впливову силу, яка відіграє провідну роль у світовій політиці, економіці, культурі, – наголосив, виступаючи перед учасниками круглого столу, Василь Касян. – Молодому поколінню доведеться жити і працювати, виходячи із реалій, а саме: зближення України з ЄС, налагодження нових форматів співробітництва на умовах партнерства, економічної інтеграції тощо. Тому важливо, щоб молодь чітко усвідомлювала і вигоди вступу України до ЄС, і ризики, що можливі на перехідному етапі.

За словами заступника голови обласної ради, в будь якому випадку, підписання Угоди про асоціацію не означає, що одного дня вирішаться всі проблеми. Підписання цього важливого документа значить, що громадяни нашої держави будуть прагнути зробити своє життя більш цивілізованим, його стандарти – кращими.
         Такі висновки підтримали в обговоренні і молоді профспілкові активісти. 

А потім нова дискусія розгорнулася навколо питання про стан реалізації програм молодіжного житлового кредитування в області. Директор Черкаського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Паливода Олександр Васильович розповів про існуючі програми молодіжного житлового кредитування в області.

Відповідні листи щодо фінансування програм забезпечення молоді житлом в 2014 році Федерацією профспілок області направлені обласній адміністрації та Раді, Черкаському міськвиконкому.

 

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

1384275786 3