2013 209 020

Підсумки роботи та перспективи діяльності Профспілки працівників державних установ України обговорено на Пленумі ЦК галузевої профспілки, який відбувся 15 листопада у Будинку спілок. Участь у засіданні взяв В.о. Голови Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Пленум розпочався з приємної події. Переможцям Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір за 2011-2012 рр., що проводиться ФПУ, було вручено почесні знаки та дипломи ФПУ.

У вступному слові Голова Профспілки Тетяна Нікітіна зазначила, що перед Профспілкою зараз стоять дуже складні та відповідальні завдання по соціально-економічному захисту працівників державних установ. Тому необхідне визначити пріоритетні напрями, на яких має бути зосередженні увага та зусилля профспілкового активу.

Серед питань, які було визначено як пріоритетні, розглянуто два актуальні питання – «Про розвиток соціального діалогу в організаціях Профспілки працівників державних установ України» та «Про хід виконання організаціями профспілки рішення Ради ФПУ «Про завдання профспілкових організацій із забезпечення громадського контролю за додержанням трудового законодавства».

Заслухавши та обговоривши інформацію з першого питання, з якою виступив заступник Голови Профспілки Віктор Ковтун, учасники Пленуму вирішили: продовжити роботу по реалізації цільової програми «Профспілки за ефективний соціальний діалог в інтересах людини праці»; підвищити якість колективних договорів і угод шляхом конкретизації окремих положень, не допускати порушень законодавчо встановлених гарантій в оплаті праці, поліпшити контроль за виконанням колдоговорів з метою максимального забезпечення інтересів працівників; забезпечити включення в колективні договори норми Генеральної, регіональних та галузевих угод щодо відрахування роботодавцями коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в межах не менше ніж 0,3% фонду оплати праці та нарахування 0,2% на охорону праці; удосконалювати систему навчання профактиву з економічних питань; сприяти проведенню конкурсів, оглядів на кращу профспілкову організацію, кращий колективний договір, кращу організацію оздоровлення трудящих, професійної майстерності та з інших напрямків роботи, удосконалювати форми морального та матеріального стимулювання профспілкових лідерів, профактиву, рядових членів профспілки за досягнення кращих результатів у праці та громадській діяльності.

В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі на Пленумі підкреслив, що питання про соціальний діалог і ролі у його розвитку профспілок – надзвичайно актуальне. І додав: воно буде головним на засіданні Ради ФПУ у грудні цього року. «Питання досягнення соціальної справедливості в умовах праці та її оплаті можна вирішувати такими шляхами – чи конфронтацією, чи соціальним діалогом, - сказав Григорій Осовий. _ Судячи з соцопитувань, більшість громадян України – за соціальний діалог. Федерація профспілок України, її членські організації бачать вирішення спірних моментів саме у розвитку соціального діалогу. Через соціальний діалог, як через рентген, висвітлюються проблеми суспільства. Звичайно, для розвитку соціального діалогу вкрай потрібна законодавча база. ФПУ спільно із соціальними партнерами через народних депутатів наполегливо працює у цьому напрямі. Мі також маємо дискусійні майданчики для розвитку соціального діалогу – Комітети Верховної Ради України, НТСЕР, колегії міністерств та відомств. Все це повинне працювати на досягнення головної мети – підвищення рівня життя наших співгромадян. У цьому плані дуже важливим були зустріч Президента України Віктора Януковича з представниками ФПУ та УСПП, після якої Голова держави дав конкретні доручення Уряду щодо вирішення актуальних соціально-економічних питань, а також засідання Кабміну України 13 листопада, на якому було обговорено шляхи виконання цих доручень Президента».

Учасники Пленуму також заслухали та обговорили інформацію «Про хід виконання організаціями Профспілки рішення Ради ФПУ «Про завдання профспілкових організацій із забезпечення громадського контролю за додержанням трудового законодавства», з якою виступив заступник Голови Профспілки Юрій Піжук.

Було вирішено провести навчання громадських інспекторів праці, активізувати роботу по формуванню мережі громадських інспекторів праці в організаціях Профспілки, організувати роботу щодо включення до колективних договорів зобов’язань роботодавців стосовно вільного доступу інспекторів праці до робочих місць, документації для здійснення ними громадського контролю.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 209 016

2013 209 006

 

 

2013 209 039

 

2013 209 012