Panorama 2-small size-1

На Миколаївщині проведено семінар-тренінг для профспілкового активу ПАТ "Миколаївцемент" з питань реалізації Закону України "Про зайнятість населення" в частині використання запозиченої праці.

У семінарі-тренінгу взяли участь голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Андрєєв В. М., спеціаліст програм Американського центру профспілкової солідарності Анна Большева, заступник начальника відділення НСПП в Львівській області – завідувач сектора правового забезпечення Карвацька Н. П., менеджер з персоналу ПАТ "Миколаївцемент" Платонова В. В., голова первинної профспілкової організації ПАТ "Миколаївцемент" Гусак Л. Ф., голова Львівської обласної організації профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Карвацька М. С.

У своєму виступі голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Андрєєв В. М. зазначив, що відповідно до вимог статті 39 Закону України "Про зайнятість населення", що набув чинності з 01.01.2013 року, суб'єкти господарювання – роботодавці, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця, направляють працівників за двох умов: якщо це передбачено колективним договором такого роботодавця та за наявності згоди первинної профспілкової організації.

Виступаючим звернуто увагу присутніх, що суб'єкти господарювання – роботодавці, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця зобов'язані укласти договір з роботодавцем про застосування праці працівника, виплачувати працівникові заробітну плату в розмірі, не нижчому, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом та заробітної плати, яку отримує працівник у роботодавця за виконання такої ж роботи.

У своєму виступі спеціаліст програм Американського центру профспілкової солідарності Анна Большева розкрила сутність найбільш поширених різновидів запозиченої праці – аутсорсингу та аутстаффінгу. Виступаючою також було звернуто увагу на недоліки використання запозиченої праці: відсутність гарантії постійної зайнятості, позбавлення працівників багатьох видів винагород, що пов'язані із тривалістю роботи на одному підприємстві, відсутність колдоговірного регулювання трудових відносин тощо.

У рамках семінару-тренінгу учасниками заходу проведено дискусію з питань використання запозиченої праці, забезпечення соціально-трудових прав та гарантій особам, що працюють на таких умовах, та надано відповіді на запитання профспілкового активу ПАТ "Миколаївцемент" що стосувались оплати праці, графіків відпусток, виконання колективного договору тощо.

Цього ж дня у ПАТ "Миколаївцемент" відділенням НСПП в Львівській області проведено узгоджувальну зустріч адміністрації та профспілкового комітету ПАТ "Миколаївцемент" за участю голови Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, заступника начальника відділення НСПП в Львівській області – завідувача сектора правового забезпечення, керівництва обласної організації галузевої профспілки, на якій обговорено питання (оплати праці, виконання колективного договору), що порушувались у зверненні голови первинної профспілкової організації ПАТ "Миколаївцемент" до Федерації профспілок України, надісланого на розгляд Національній службі посередництва і примирення. По результатах узгоджувальної зустрічі досягнуто домовленості з представником адміністрації ПАТ "Миколаївцемент" про проведення виплати винагороди за підсумками роботи за 2012 рік у кінці січня – першій декаді лютого 2013р. та прийнято рішення про розробку нового Положення про оплату праці у ПАТ "Миколаївцемент" з врахуванням пропозицій голови первинної профспілкової організації підприємства.

Н. Карвацька,

заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Львівській області – завідувач сектора правового забезпечення