2013 069 022

 

 

При існуючих спотворених тарифах на газ і електроенергію реформи в енергетиці є неможливими. Україна не  буде здатна перебудувати енергетичний ринок, підвищити енергоефективність і зменшити шкідливий вплив енергетики на оточуюче середовище. В той же час різке зростання тарифів приведе до збільшення енергетичної бідності і бюджетних витрат на соціальну допомогу.

 

Власне ці два питання, які є головними для вирішення багатовекторного питання, а чи треба підвищувати тарифи для населення, з вирівнюванням тарифів для промисловості, а якщо треба, то на скільки і як це робити, – і стали предметом обговорення на черговій зустрічі 2 квітня 2013 року представників Федерації Профспілок України з керівником місії Міжнародного валютного фонду в Україні Крістофером Джарвісом. На зустрічі був присутній Жером Маше – майбутній постійний представник МВФ в Україні, який вступить на свою посаду 1 травня 2013 року.

 

Нагадаємо про деякі пропозиції, які були запропоновані заступником Голови ФПУ Кондрюком С.М. на минулій зустрічі, з якими він звернувся до представника МВФ в Україні Макса Альера і над якими зараз працює ФПУ:

 

- сформувати групу експертів з представників громадських організацій для підготовки нормо- і законодавчих пропозицій по комплексному рішенню проблеми «перехресного субсидування» і захисту від так званої «енергетичної бідності»;

 

- провести міжобласні круглі столи-семінари з питань безперебійного надання населенню якісних послуг з газо- і електропостачання і доступності таких послуг для населення, зокрема для його пільгових категорій. В рамках роботи семінарів презентувати результати експертних досліджень.

 

Велика увага на зустрічі була приділена обговоренню питання зайнятості населення   та боротьби з безробітністю.

 

Які перешкоди бачать профспілки в шляхах досягнення економічного зростання в Українітема, з якої висловилися усі присутні на засіданні.

 

При підведенні підсумків зустрічі заступник Голови ФПУ Кондрюк С.М. підкреслив, що об'єднання наших зусиль буде доцільним тільки тоді, коли подальша співпраця буде пов'язана з визначенням шляхів розв`язання проблем.

 

 

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту ФПУ

 

 

2013 069 020

 

2013 069 017