ОСО

 

Це одне із питань порядку денного сьогоднішнього засідання Ради, яке ми ще маємо обговорити, - наголосив Голова ФПУ.

 

Нам відома позиція Уряду, - це необхідність покінчити з корупцією в енергетичному секторі, створити передумови для енергетичної незалежності країни в газовому секторі, а також прагнення до раціонального використання природних ресурсів, але шокове підвищення ціни на газ, запропоноване Урядом, у більшості громадян викликало не сприйняття і обурення. Я наголошую не сприйняття і обурення.

Ми завжди були послідовними і активно виступаємо за ПРИПИНЕННЯ ПОЛІТИКИ ЖОРСТКОЇ ЕКОНОМІЇ, яка здійснюється виключно за рахунок працівників і пенсіонерів. Неприпустимо, щоб в умовах, коли у більшості трудящих аж занадто низькі зарплати, зростають борги по зарплатах, реальна зарплата вже два роки поспіль знижується, - вдаватись до таких різких кроків, які абсолютну більшість працівників поставлять в позицію тих, хто вимушений просити милості у держави.

До кінця року в чергу за державною допомогою стане майже 9 млн. сімей із загальної кількості 15 млн. сімей, до категорії отримувачів субсидії може потрапити майже три чверті працюючого населення.

Зараз питання підвищення ціни на газ і комунальних тарифів для населення активно обговорюється у трудових колективах, триває всеукраїнський збір підписів за відміну такого рішення. І ми закликаємо Уряд до конструктивного обговорення шляхів пом’якшення наслідків підвищення комуналки для людей.

Наш план простий.

Як варіант пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідальність до закону про прожитковий мінімум – тобто потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня.

Також профспілки пропонують інший, так званий комбінований варіант вирішення цього питання – часткове підвищення зарплати і одночасне зменшення ціни на газ.

Це питання розглядалося на СПО 16 червня ц.р. за участю Міністра соціальної політики України Андрія Реви.

Нами напрацьовано та передано до парламенту законопроект щодо пом’якшення наслідків підвищення цін і тарифів у розрахунку на подальшу співпрацю з владою для нормалізації ситуації.

Визначальним фактором нашої роботи у цьому напрямку має стати недопущення зниження життєвого рівня людей.

 

23 червня на ІІ засіданні Ради Федерації профспілок України, була опрацьована спільна позиція профспілок стосовно шокового підвищення цін на газ і тарифів ЖКГ для населення, а також визначено план дій по захисту працюючих громадян.

Зокрема, Рада ФПУ прийняла рішення, яким передбачено проведення Всеукраїнської акції протесту профспілок проти політики підвищення цін і тарифів.

 

 Прес-центр ФПУ